Ja een gekke titel misschien, maar ook tijdens mijn derde rit in de Hoftrammm liep ik weer over van de prikkels! Letterlijk ál je zintuigen staan op scherp en dat is wat de Hoftrammm zo onwijs bijzonder maakt. Waar zal ik beginnen? Van de prachtige hofstad die aan je voorbij flitst, het aangename geluid en gehobbel van een (rijdende!) tram, het bijzonder lekkere en tikkeltje ‘gekke’ eten tot de mooie gesprekken met je tafelgenoten, de extreem goede service van het Hoftrammm personeel en eh… het houdt eigenlijk niet op met al die prikkels! Horen, zien, voelen, proeven, they’ve got it all covered. Een rit in de Hoftrammm is ronduit sensationeel te noemen!
We (Roel, mijn lieve schoonouders en ik) verzamelden ons bij de speciale Hoftrammm halte ‘Rond de grote kerk’ in hartje Den Haag. Hier ontvangt Hoftrammm bedenker Bobby iedere dag weer vol enthousiasme zijn gasten. Het is geweldig om hem uit te vragen over zijn plan, de hobbels die hij is tegenkomen en heeft overwonnen, zijn samenwerking met de excentrieke chefkok Pierre Wind, het (om)bouwen van de tram en alles wat je maar wilt weten over dit bijzondere, rijdende restaurant. Nog steeds (na al meer dan 500 ritten!) is Bobby onwijs gepassioneerd over ‘zijn’ Hoftrammm.
Eenmaal aan boord stond een ‘hapjes abri’ al klaar op onze prachtig gedekte tafel, met daarop een ‘ton sur ton’ van pastinaak. Dat wil zeggen: verschillende amuses gemaakt van pastinaak. Van een mini-salade van pastinaak tot een pastinaak-oliebolletje waar je met een pipetje zelf een fruitige vulling in kon spuiten. Heel lekker allemaal! Erbij kregen we een glas lekkere bubbels dat, zodra de bodem ook maar enigszins in zicht kwam, direct weer werd bijgevuld door onze oplettende ober Frank. Kijk, daar hou ik van!
Inspiratiebron voor het menu tijdens rit 504 was de Oud-Hollandse keuken. Pierre Wind en zijn crew hebben streekgerechten in een totaal nieuwe jas gestoken. Een hele moderne en gewaagde jas zelfs. Zo was onze eerste gang gebaseerd op het alom bekende wentelteefje, gecombineerd met Limburgs Zoervleisj. Misschien vind je dat nog niet zo gewaagd klinken, maar wat als ik vertel dat het begeleid werd door lichtzure prei, speculaasmayonaise en gerookt ei?
De tweede gang was helemaal leuk. We mochten namelijk vissen! Heel letterlijk kon je met een hengeltje en kruidenzakje je eigen bouillon op smaak brengen. De bouillon, geïnspireerd op de Achterhoekse ‘Fietsebonensoep’, werd geserveerd met kabeljauw, Groningse klont en een Goudse kaaskrokant. Verbazingwekkend dat de smaken in het kruidenzakje (citroenmelisse, basilicum, limoenrasp en Madame Jeanette) daar zo goed bij pasten!
Het hoofdgerecht was een creatie gebaseerd op het Utrechtse ‘Drie in de Pan’ (hartige pannenkoekjes), ‘Vijfschaft’ (een groentestoofje) en Gelderse Balkenbrij (stoofvlees). Ze wilden er ook graag erwtensoep met rookworst bij serveren, maar dat was blijkbaar nét iets te gewoon. Daarom kregen we een stukje rookworst gemaakt van erwtensoep. Heerlijk! Maar hoe verzin je het?
Het dessert werd ook weer zo bijzonder geserveerd. Een bord met daarop een soort schommel-constructie, waar een emmertje met hangop aan hing. Erbij een weckpotje rijstebrij, chocolademousse en Prauwel (een soort deegstengel met kaneel). Yummie!
Om een beetje bij te komen van dit alles kregen we een glaasje met Van Kleef koffielikeur en een ‘Haagse Bluf’ geparfumeerd met koffie. Voldaan, stuiterend van enthousiasme en toch ook een tikkeltje uitgeput van alle indrukken verlieten we de Hoftrammm. Wát een topavond.
Praktische zaken: ja, er is een toilet aan boord. Een heel net toilet zelfs, zoals in een gewoon restaurant. Ben je slecht ter been? Vraag dan een tafeltje achterin de Hoftrammm, je hoeft dan niet eerst de hele (rijdende) tram door als je naar de wc moet. Voor (hoog)zwangere vrouwen kan de Hoftrammm een uitdaging zijn, want de ruimte tussen de bankjes en tafels is beperkt. Bang voor schuivende glazen en glijdende borden? Aan alles is gedacht, er zijn speciale inkepingen in de tafeltjes gemaakt zodat alles keurig blijft staan.
Ook leuk om te weten: in de Hoftrammm wordt Earth Water geschonken. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel, zoals de aanleg van waterputten in Bangladesh. De bestuurders van de Hoftrammm zijn ‘gewone’ trambestuurders van HTM. Ze zijn speciaal geselecteerd voor de Hoftrammm vanwege hun keurige en rustige rijgedrag. Tijdens je rit rij je tussen de gewone dienstregeling door. Kijk uit het raam en je ziet dus regelmatig (hele) verbaasde gezichten van mensen die bij de halte staan te wachten op een gewone tram. Executive chef Pierre Wind rijdt 2x per week mee op de Hoftrammm. Wie weet tref je hem dus tijdens jouw Hoftrammm rit! Of niet, en dat is – en ik quote Bobby hier even – ‘ook wel lekker rustig’.
De Hoftrammm
Tramrestaurant Hoftrammm heeft een vaste op- en afstapplaats: halte “Rond de Grote Kerk” op het Kerkplein in het centrum van Den Haag.
Vertrektijden:
Doorgaans zijn de vertrektijden op woensdag en donderdag 19:00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag om 18:00 uur.
Route:
Via lijn 9 rij je richting het Zwarte Pad in Scheveningen. Via het Lange Voorhout en de Hofvijver trekken diverse Haagse bezienswaardigheden aan je voorbij. Via lijn 1 vervolg je de reis richting het centrum, tot aan het oudste station van Den Haag: Station Hollands Spoor (1843). Dit station, met monumentaal perrongebouw, passeer je op de weg naar Scheveningen Haven (lijn 11). Eenmaal in Scheveningen, rij je via het statige Statenkwartier weer naar het centrum van Den Haag.
Duur:
De rit duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten, afhankelijk van de omstandigheden op de weg.
Kosten:
Voor een volledig 4-gangen diner, inclusief wijnarrangement, brood en water, betaal je €75,50 per persoon. Geen wijnliefhebber? Dan is er het Haags speciaalbier-arrangement of een non-alcoholisch ‘Happy drinks’ arrangement.
Bezoek de website van de Hoftrammm
Of volg de Hoftrammm op Facebook
En dan nu… Nóg meer foto´s!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
line zegt
wie is die derde kerel bij jamie en timo?
line zegt
maar is wel een heel leuk stuk!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Geen idee eigenlijk, Line! Haha. Bedankt voor je compliment! :-) Groetjes,
Andrea
rob scholte zegt
Mooi geschreven. Artikel over de Hoftram.
Groetjes. Trambestuurder. .Rob
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankje Rob! Misschien tot snel!
Marco zegt
Wat een leuk compliment!
Heel leuk om zo’n enthousiaste reactie te lezen, dit doet ons tram (hoftrammm) bestuurders veel plezier en ik weet zeker al het hoftrammm personeel ook!
Hier doen we het allemaal voor!
Dank je wel!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Marco! Super leuk dat je een reageert en fijn dat je mijn review zo kunt waarderen. Ik wens je nog heel veel plezier bij alle ritten die komen gaan! Groetjes Andrea
Wim zegt
Leuk stuk, prima geschreven! Een kleine opmerking van een collega van Rob, en inderdaad, dat is een hele leuke vent! Op een tram zit een bestuurder en de functie is dan ook een trambestuurder
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Wim! Dank voor de complimenten en je opmerking. Ik ga het meteen veranderen! :) Groetjes Andrea