Als je niet vrolijk wordt van deze gezellige illustratie, dan weet ik het niet! Hij is gemaakt door Karin Luiten, auteur van ‘Het grote kinderkookboek’. Vandaag mag ik met jullie haar kidsproof recept voor twee beroemde Franse tosti’s met jullie delen: de croque monsieur en de croque madame. Kidsproof, zowel qua bereidingswijze (lekker makkelijk!) als qua smaken. Want zeg nou eerlijk: welk kind houdt er niet van warme gesmolten kaas en knapperig brood? Precies! (maar een paar! ?)
Croque monsieur en croque madame
Dat wat wij hier tosti noemen, noemen ze in Frankrijk ‘croque monsieur’. De croque madame is een sjiek-de-friemel versie daarvan, met een gebakken ei erop. Zo eentje waarvan de dooier nog een beetje loopt. Overigens zijn de Franse croque monsieurs altijd voorzien van een goede laag béchamelsaus. In Nederland durven we twee geplette, gebakken boterhammen met supermarktkaas al een tosti te noemen. Non non, vandaag laat ik zien hoe het kidsproof op z’n Frans moet. Of eigenlijk, dat laat Karin Luiten zien, bekend van haar ‘zonder pakjes en zakjes’ kookboeken en van dit kinderkookboek. Zij is ook de illustrator van dit gezellige koppel:
KINDERKOOKBOEK
In ‘Het grote kinderkookboek’ vind je een schat aan eenvoudige, kleurrijke, tot de verbeelding sprekende gerechten! Volledig geschikt voor kinderen, zowel om te maken als om op te eten. Denk aan soep met broodeilandjes (zo schattig!), ei in een potje, nasirolletjes met pindasaus, Spaanse visgebakjes, appeldino’s of deze roze bramenkoeken. Het boek staat bomvol foto’s, illustraties en stripjes die kinderen helemaal geweldig vinden. Leuke cadeautip voor de volgende kinderverjaardag dus!
Karin’s kidsproof twist op de croque monsieur is dat deze niet met béchamelsaus wordt gemaakt, maar met crème fraîche. Echt heel lekker! Maak dit gezellige stel croques en laat je overtuigen:
Keukentools
- bakpapier
Ingrediënten
Croque monsieur:
- 4 boterhammen
- 2 plakjes ham
- 75 gram belegen kaas geraspt
- 2 flinke eetlepels crème fraîche
- klontje boter
Om er een croque madame van te maken:
- 2 eieren
- klontje boter
Instructies
Croque Monsieur:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Besmeer de boterhammen met boter.
- Leg 2 boterhammen op de bakplaat (beetje bakpapier eronder tegen het lekken), met de boterkant naar boven.
- Leg op elke boterham een plakje ham.
- Verdeel de helft van de geraspte kaas erover.
- Dek af met de overgebleven 2 boterhammen (boterkant nu naar beneden).
- Meng in een kommetje de rest van de geraspte kaas met de crème fraîche en wat versgemalen peper, smeer dit bovenop de tosti's.
- Laat ze in de oven in 15 minuten goudbruin en gaar worden.
Croque Madame:
- Maak twee Croque Monsieurs zoals hierboven. Smelt terwijl ze in de oven liggen wat boter in een koekenpan en bak twee spiegeleitjes.
- Schep de spiegeleitjes op de warme Croque meteen als hij (of is het nu zij?) uit de oven komt. Nu is Monsieur ineens een Madame.
Eet smakelijk!
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
MINI-PANNIES
Om deze review te schrijven ontving ik van uitgeverij Ploegsma een exemplaar van ‘Het grote kinderkookboek’. Het boek heeft een mooie plek in mijn boekenkast gekregen, ik ben er super blij mee! Ik kan stiekem niet wachten om er ooit met mijn eigen mini-pannies uit te gaan koken. Tot die tijd maak ik zelf af en toe stiekem een recept. Als je enthousiast geworden bent: je koopt het kinderkookboek hier op Bol.com. Of haal ‘m bij je lokale boekhandel!
Meer lekkere lunchrecepten:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze croque monsieur en croque madame te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie