Ik had al dagen onbeschrijflijk veel zin in een broodje burger. Voor mij hoeft dat dan echt niet per se een vleesburger te zijn. Dat de burger sappig en smaakvol is vind ik dan wél weer heel belangrijk! En dat hij tussen een lekker broodje ligt, vergezeld door wat knapperige sla, een fijn sausje en iets zuurs zoals augurk of ingelegde ui. Ik experimenteerde er op los en kwam tot deze courgetteburger met kimchi en opgeklopte feta. It ticks all the boxes! Het is een volledig vegetarische burger en… hij is nog gezond ook. Lees snel verder!
Courgetteburger met kimchi
Hoe het kan dat deze courgetteburger zo gezond is? Dat zal ik je vertellen. In elke burger zit een kwart courgette en ook een beetje kimchi. Kimchi is pittige, gefermenteerde kool, een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Ik bestel bij Crisp (de online supermarkt) graag de kimchi van Oh Na Mi, die is echt heerlijk. Je kunt kimchi ook vinden bij de biologische winkel, de Marqt, je lokale toko of de beter gesorteerde Albert Heijn. De kimchi geeft deze vegetarische burger een karakteristieke smaak.
Havermout in je burger
Er gaat trouwens ook havermout in de burger, dat is natuurlijk altijd een gezonde keuze! Het geeft de burger extra stevigheid. De inspiratie voor deze courgetteburgers deed ik op bij Piens Keuken, die ik kreeg toegewezen voor de foodblogswap van deze maand. Ik voegde zelf kimchi, geraspte kaas en bieslook toe aan Piens recept voor courgetteburgers. De vegaburgers serveerde ik vervolgens op een volkorenbolletje met sesam, met opgeklopte feta (klinkt ingewikkeld, is het niet), knapperige sla en plakjes augurk. Begin je al te kwijlen? Maak dan snel zo’n lekkere courgetteburger:
Ingrediënten
- 4 volkoren bolletjes
- 1 courgette gewassen, uiteindes verwijderd
- 100 g havermout
- 2 eieren
- 80 g kimchi fijn gehakt
- 50 g geraspte kaas
- 2 el verse bieslook fijn gehakt
- 4 blaadjes kropsla gewassen
- 4 zoetzure augurken in lange, dunne plakjes
Opgeklopte feta
- 200 g feta (kies géén 'witte kaas' maar echte feta)
- 8 el Griekse yoghurt
Instructies
- Maak eerst de opgeklopte feta. Maal de feta samen met de yoghurt fijn in een blender of keukenmachine, totdat het lekker romig en glad is.
- Rasp de courgette en knijp het zoveel mogelijk uit in je handen. Doe de uitgeknepen courgetterasp in een grote kom. Voeg de havermout, eieren, kimchi, bieslook en geraspte kaas toe. Maal er wat peper en zout over en kneed alles met je handen goed door.
- Vorm 4 ballen van het mengsel en druk deze een beetje plat zodat je burgers krijgt.
- Optioneel: warm de volkoren bolletjes kort op in de oven (180 graden). Snijd ze alvast doormidden.
- Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de courgetteburgers gaar en aan beide kanten goudbruin. Je kunt ze eventueel nog iets platter drukken in de pan. Wees voorzichtig met het omkeren van de burgers. Dit gaat het beste met een spatel en/of een kaasschaaf.
- Besmeer de onderste helft van de bolletjes royaal met de opgeklopte feta. Leg daarop een blaadje kropsla en daarop de courgetteburger. Dan de plakjes augurk en nog een schepje opgeklopte feta. Leg de bovenste helft van de broodjes erop. Aanvallen maar!
Notities
Eet smakelijk! Laat je weten wat je ervan vond? Vind ik super leuk.
Ook lekker en vegetarisch:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze vegetarische burgers met courgette en kimchi te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie