Hou je van Griekse smaken, courgette en feta? Dan zit je met deze courgette quiche helemaal goed! Hij is gebaseerd op de Griekse filodeegtaart ‘kolokithopita’, die weer een variant is op de wat bekendere ‘spanakopita’ (met spinazie en feta). Ik maakte er een quiche van, met zelfgemaakt quichedeeg (=super simpel), tomaatjes en een heleboel kruiden. Net als bij kolokithopita raspte ik de courgettes. Hierdoor mengen alle smaken zich nóg beter! Wat was dit een lekkere courgettequiche zeg. Ik weet zeker dat jullie ‘m heerlijk zullen vinden! Maak je nooit quiches? Alsjeblieft, start vandaag nog. Quiche = leven.
Courgette quiche met feta
Van kolokithopita had ik echt nog nooit gehoord, maar door de foodblogswap van afgelopen maart leerde ik het kennen. Ik werd namelijk gekoppeld aan naamgenoot Andrea Janssen, die de kolokithopita presenteerde als onderdeel van een Grieks buffet. Het leek me meteen heerlijk! Zowel de courgettetaart als het Griekse buffet trouwens, haha! Wat een goed idee. Andrea geeft trouwens aan dat je ook witte kaas kunt gebruiken in plaats van feta. Wat mij betreft doe je dat niet (haha), want feta heeft echt ZOVEEL meer smaak! En dat is nou juist wat deze Griekse courgette quiche zo lekker (en Grieks) maakt! Maar goed, ik blijf een feta snob, dus doe vooral lekker je eigen ding. ? Ik gebruik in deze quiche trouwens 3 soorten kruiden: dille, munt en peterselie. Je kunt eventueel ook voor 1 of 2 soorten van deze kruiden gaan, maar ga in elk geval voor vers. Yummie!
Zelf deeg maken voor je courgette quiche
Zelf quichedeeg maken is dus ultra simpel. Dat ontdekte ik een paar jaar geleden en nu doe ik het regelmatig. Natuurlijk gebruik ik ook nog vaak zat kant en klaar bladerdeeg voor mijn quiches, want dat is nou eenmaal het aller-allersimpelst. Maar probeer dit homemade quichedeeg eens. Het zal je verbazen hoe makkelijk het is. En het resultaat? Boy o boy, niet te vergelijken met kant-en-klaar deeg! Het leuke aan zelfgemaakt quichedeeg is trouwens ook dat je het naar wens op smaak kunt brengen. Meng er eens wat gedroogde kruiden door, oregano of rozemarijn bijvoorbeeld. Lekker! Ga jij aan de slag met deze Griekse courgette quiche? Laat het weten in een reactie onder deze pagina. Enjoy!
?Griekse inspiratie haal ik meestal uit dit prachtige kookboek van Vefa Alexiadou. Het is een mega dik boek, een soort bijbel over de keuken van Griekenland. Bij mij kun je altijd goed zien of ik een kookboek veel gebruik of niet. Dan zitten er briefjes tussen en zitten er veel ezelsoren en vlekken op de pagina’s. Dat is bij dit boek zeker het geval, haha! Je koopt ‘m bij Bol.com:
Ingrediënten
Voor het quichedeeg:
- 175 g bloem
- 85 g koude roomboter ongezouten
- 3 el koud water
Voor de vulling
- 3 courgettes
- 200 g feta
- 125 g crème fraiche
- 4 eieren
- 3 el gehakte verse peterselie
- 2 el gehakte verse dille
- 2 el gehalte verse munt
- flinke snuf nootmuskaat
- snuf chiliflakes
- 6 cherrytomaatjes gehalveerd
Ook nodig:
- springvorm
- boter om in te vetten
- bakbonen voor blind bakken
- deegroller
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de bloem in een grote kom. Doe er de boter bij en snijd de boter met behulp van twee messen in kleine blokjes. Doe dan het water in de kom en wrijf alles met je vingertoppen door elkaar totdat er zich een deeg vormt. Maak een bal van het deeg.
- Vet een springvorm in met wat boter. Rol het deeg uit tot een ronde lap die groter is dan de springvorm. Bekleed de springvorm met het deeg (hoeft niet helemaal tot de bovenrand). Leg wat bakpapier in de springvorm en vul de springvorm met de bakbonen. Zet de springvorm nu 10 minuten in het midden van de oven.
- Rasp intussen de courgettes boven een vergiet. Strooi er wat zout op, hussel alles om en laat de courgetterasp uitlekken in het vergiet. Zet het vergiet op een brede kom.
- Haal de quichebodem (na 10 minuten) uit de oven en verwijder het bakpapier en de bakbonen. Zet de bodem weer terug in de oven en bak nu nog 10 minuten.
- Knijp zoveel mogelijk vocht uit de courgetterasp. Dat kan met je handen, maar het werkt ook heel goed als je alle courgetterasp in een schone theedoek doet. Vouw de theedoek dicht en wring zoveel mogelijk vocht uit de courgette.
- Doe de courgetterasp in een grote kom, samen met de crème fraîche, eieren, de verse kruiden, nootmuskaat en de chiliflakes. Verbrokkel de feta erover, maal er wat zout en peper over en meng alles goed door elkaar.
- Haal de quichebodem uit de oven en zet de oven terug naar 180 graden. Doe het courgettemengsel over in de springvorm en spreid het uit met een spatel zodat alles gelijk is verdeeld. Druk de gehalveerde cherrytomaatjes in de vulling met de snijkant naar boven. Schuif de courgette quiche in de oven en bak deze in ongeveer 40 minuten gaar.
Eet smakelijk!
Meer quiche recepten:
Hartige taart met pompoen, spinazie en chorizo
Korstloze quiche met blauwe kaas en vijgen
Filodeegtaart met prei wortel en feta
Of zoek je meer courgette recepten?
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze courgette quiche met feta en tomaatjes? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Esther Rhijnsburger zegt
De taart is niet gestold. Er kwam nog veel vocht ondanks dat ik het heel goed had uitgeknepen.
De variabele in het recept is het aantal courgettes. De ene courgette is groter dan de andere.
Voor een beter resultaat zou een gewichtsaanduiding vd courgette een beter en constanter resultaat moeten geven.
Heeft de receptschrijver hier een beeld van?
Cisca Wegerif zegt
Hoi, smaak was prima alleen mijn quiche was te nat,
Wat voor maat springvorm gebruik jij? Daar zou het aan kunnen liggen.
Bedank groet Cisca
Mary zegt
Heerlijk Andrea, gisteren een aantal van je gerechten gemaakt, waaronder deze quiche. Een toppertje, en een blijvertje.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Mary, jeetje wat leuk zeg! Dank voor je enthousiaste reactie.
Astrid zegt
Heerlijk! Met name de smaak met de verse kruiden. Ik was eerst sceptisch over de bodem, maar ook dat smaakt prima. Dank voor het delen van dit recept.
Marjanne zegt
heel lekker. wel een beetje extra kaas toegevoegd.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Meer kaas is áltijd een goed idee! ;-)
Tiny zegt
Wij 3 personen vonden hem geweldig en ga hem zeker nog vaker maken, ik hou niet van feta, maar in de taart was hij super
Marjolein zegt
Hoi hoi ik heb vanavond je quiche gemaakt maar hij blijft heel vochtig in Het midden. We hebben de courgette heel goed uitgeknepen. Wat zou het probleem kunnen zijn? Voor de smaak deed hij niet onder echt heerlijk!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hmmm geen idee! Het eerste wat ik zou zeggen is heeeel goed uitknijpen, maar je geeft aan dat je dat al hebt gedaan. Dan wellicht nog ietsje langer in de oven? Succes! En fijn dat ‘ie qua smaak top was. Dat is altijd leuk om te horen!
Jacqueline zegt
Ik wil dit gaan maken met quichedeeg van de Koopmans. Kan t dan gewoon zonder eerst voor te bakken?
Ik heb ook geen bakbonen trouwens…
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Jacqueline. Je kunt het zeker proberen met kant en klaar quichedeeg. Zelf heb ik dat niet geprobeerd. Probeer het een keertje zonder voor te bakken zou ik zeggen. Gaat vast goed!
Nola Dijkmans zegt
oeps, hij staat nu met bakpapier in de oven, nou gaat vast wel goed komen denk ik dan. Wel netjes met bakbonen voorgebakken, dat dan weer wel. ipv feta heb ik er geraspte piave vecchio in gedaan. Mijn man zegt dat ie niet van feta houdt ;-)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oeps, ik hoop dat het is goed gekomen! Begrijp ik het goed als je zegt dat je het bakpapier tussen de korst en de vulling hebt laten zitten? Hopelijk heb je het weten te verwijderen zonder al teveel schade. ;-)
Patrick De Ruyck zegt
De tip om de courgette uit te knijpen doet het me wel, nooit zelf aan gedacht.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Scheelt echt hè? Fijn dat het je bevallen is.
Tirza zegt
De eerste keer dat ik zelf deeg maakte voor een quiche en het was makkelijk en super lekker! De vulling voor de quiche was ook heerlijk met de verse kruiden en feta! Zeker een recept dat ik vaker ga maken.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs goed om te horen! Dankjewel voor je enthousiaste berichtje. ?
Patricia zegt
Wat een lekker recept. En vooral de combi van de verse kruiden geven de quiche een heerlijke smaak.
Wij hebben gesmuld van de quiche!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoe leuk! Die verse kruiden doen ‘t ‘m hè? Heel tof dat je zo genoten hebt van de quiche.
Martine zegt
Heerlijk recept, makkelijk te maken. En twee dagen lang waren mijn collega’s jaloers op mijn lekkere lunch ??
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haha wat leuk! En ik snap die jaloezie wel, haha. Ik ga snel ook een stuk quiche meenemen naar mijn werk.
Manouk zegt
Heerlijke quiche! Origineel, gezond en heel lekker! Ga hem zeker snel nog een keer maken!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk om te horen Manouk!!! Fijn dat je zo van het recept geniet!
Andréa zegt
Deze variant lijkt me heerlijk. Ga ik zeker eens uitproberen!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahh super leuk om te horen Andréa! Ik ben heel benieuwd hoe je ‘m vindt.