Ik doe niet vaak aan gastrecepten op Anniepannie.nl, maar áls ze dan voorbij komen zijn het toppertjes! Zo ook deze romige citroenrisotto met (dubbel gedopte) tuinbonen van Debbie. Risottorecepten zijn nog schaars op Anniepannie en dat heeft eigenlijk helemaal geen reden… ik ben namelijk dól op risotto! Note to self: meer risottorecepten plaatsen. Gaat gebeuren hoor, I promise! Recepten met tuinbonen heb ik ook nog niet online staan. Vroeger had ik er een hekel aan, maar een paar jaar geleden ontdekte ik dat dubbel gedopte tuinbonen (dus zonder dat stugge grijze vliesje!) echt to-die-for zijn. Bij wijze van spreken dan hè, ik ben nog lang niet uitgeAnniepannied. En hoppa, weer een nieuw galgje-woord erbij! Hahaha. Het niveau daalt, dus snel over naar de citroenrisotto van Debbie. Ze stelt zich eerst even voor:
Citroenrisotto van Deb’s Bakery & Kitchen
Debbie: Wat een eer om met mijn recept op Anniepannie te mogen staan! Ik ben al een tijdje onder de indruk van deze veggie queen en vind het dan ook superleuk dat ik hier een plekje krijg met deze romige citroenrisotto met tuinbonen. Voor wie mij nog niet kent: ik ben Debbie van Deb’s Bakery & Kitchen en bij mij kun je terecht voor zowel zoete als hartige originele recepten met een twist. Zoals dit kipgerecht met bramen en gebakken geitenkaas!
Kende ik Andrea eerst alleen online, inmiddels heb ik deze lieverd al een paar keer mogen ontmoeten en het is altijd weer even gezellig! Voor de foodblogswap kookten we al eens van elkaars blog en nu werd het dan ook eens tijd voor een eigen recept op onze blogs. Op mijn blog schittert de overheerlijke loaded mango hummus met granaatappelpitjes en geitenkaas van Andrea. Die moet ik echt snel eens maken want dat lijkt me zo enorm lekker!
Dubbel doppen
Debbie: Het idee voor dit recept ontstond toen ik op de markt bij de groente- en fruitkraam stond. Mijn oog viel op de verse tuinbonen en dat had ik al zo lang niet gegeten! Ik vind ze heerlijk en had het er wel voor over om ze zelf dubbel te doppen. Mijn kinderen vonden het ook wel leuk dus we konden gezellig met zijn drieën aan de slag. Omdat het zo’n werkje is om de tuinbonen te doppen, voelt het voor mij altijd aan als een wat luxer product en ik vind risotto daar enorm goed bij passen. Dat romige van de risotto met net nog die bite in het midden van de rijstkorrel, zalig!
Verse tuinbonen zijn niet zo vaak verkrijgbaar en het seizoen is kort maar gelukkig kun je ook gebruik maken van diepvriestuinbonen voor dit recept. Het is wel aan te raden om die dan nog te ontdoen van het grijze velletje door ze net als de verse tuinbonen te blancheren en te doppen. Verder zijn wat vers citroensap en wat takjes tijm en munt genoeg om alle smaken samen te laten komen in deze fantastische romige risotto met citroen en tuinbonen. Buon appetito!
Ingrediënten
- 300 gram risottorijst arborio of carnaroli
- 1 kilo verse tuinbonen
- 1 ui
- 125 ml witte droge witte wijn
- 2 el olijfolie
- 4 takjes tijm + extra
- 2 takjes munt fijngehakt + wat muntblaadjes
- 1 citroen schil geraspt + wat extra schijfjes om te serveren
- peper en zout
- 1 à 1,5 liter groentebouillon
- 1 klontje boter
- versgeraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Start met de tuinbonen. Begin hier op tijd mee want het is een tijdrovend maar wel heel mindful klusje :-) Haal de bonen uit de peulen. Blancheer de tuinbonen 2 minuten, spoel ze af met koud water, maak er een sneetje in en pel dan het grijze velletje eraf tot je een mooie groene boon overhoudt.
- Snipper de ui en verhit de olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui een paar minuten zachtjes en voeg dan het citroenrasp toe. Bak de risottorijst kort mee en blus af met de witte wijn. Roer de risotto goed door totdat de wijn helemaal is opgenomen en voeg dan een beetje bouillon toe. Roer regelmatig en als de bouillon bijna is opgenomen, voeg je telkens weer wat nieuwe bouillon toe. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Voeg in de laatste 5 minuten de tuinbonen en tijm toe. Voeg tenslotte nog het sap van een 1/2 citroen (of meer naar smaak), de roomboter, Parmezaanse kaas en de fijngehakte munt toe. Roer goed door. Serveer de romige citroenrisotto met tuinbonen direct met nog wat extra tijm en munt en een schijfje citroen.
Eet smakelijk!
Meer Italiaanse recepten?
Italiaanse frittata uit de koekenpan
Gevulde courgette à la caprese
Kikkererwtenwraps met geitenkaas en Italiaanse salade
Andere risotto recepten op Anniepannie:
Risotto met venkel, zalm en zeekraal
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze risotto met citroen en tuinboontjes? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Linda zegt
Lekker frisse risotto! Ik heb er een stukje zalm bij gebakken en we hebben ervan gesmuld. Fijn recept.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Linda! Wat leuk om te horen, ik ga het doorgeven aan Debbie. Lekker trouwens, dat stukje zalm erbij! Past heel goed bij de risotto denk ik.