Ik vind chowder echt ultiem comfort food. Chowder is een romige aardappelsoep uit Amerika en je hebt er allerlei varianten van. Maar meestal zijn zeevruchten wel een vast onderdeel van de soep. Deze chowder met mosselen en spek komt uit Het Zeeuwse Mossel Kookboek van Bart van Olphen, oprichter van het duurzame vismerk Fish Tales. Bart is ambassadeur van de echte Zeeuwse ‘hangcultuurmosselen’. Ik heb hem ontmoet toen ik in Zeeland mee op een boot mocht om mosselen te oogsten. Wat was dat leuk! Ik heb toen nog veel meer respect gekregen voor dit mooie, Hollandse product. En nu is er dus een boek met maar liefst 40 heerlijke mosselrecepten!
Chowder met mosselen
Amerikaanse en Canadese chowder bevat vaak kreeft of ‘clams’. Hoe mooi dat Bart nu een Hollandse twist geeft aan de soep door een chowder met mosselen te bereiden! En weer een mooie manier om mosselen te verwerken in een gerecht. Want er kan zoveel meer met mosselen dan het altijd maar gekookt in een pannetje te serveren met sausjes! Al blijft dat natuurlijk ook niet-normaal-lekker. Toch raad ik je aan om deze chowder een keertje te proberen. Lekker als voorgerecht, maar ook als lunch met een stuk knapperig stokbrood!
Ingrediënten
- 1 kilo mosselen in de schelp
- 20 gram boter
- 80 gram bacon of pancetta in grove stukken
- 1 ui gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij onderkanten en draden verwijderd, fijngehakt
- 250 gram aardappels geschild en in blokjes van ca. 1-2 cm gesneden
- 800 mililiter visbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm + extra om te garneren
- 120 mililiter room
- 4 takjes kervel om te garneren
Instructies
- Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
- Kook de mosselen zoals beschreven op blz. 24. Schep ze uit de pan en zeef het kookvocht; haal het eventueel door een stuk kaasdoek, zodat eventuele resten zand achterblijven. Zet de mosselbouillon apart. Haal nu het mosselvlees uit de schelpen, maar houd 20 mosselen apart met het vlees in de schelp om later de soep mee te garneren.
- Smelt in een soeppan de boter op middelhoog vuur. Voeg de bacon, ui en bleekselderij toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot de uien glazig zijn en het vet uit de bacon is gebakken. Doe de aardappelblokjes erbij en bak ze 1-2 minuten mee. Voeg nu de mosselbouillon, visbouillon, laurierblaadjes en tijm toe. Breng alles aan de kook en kook de aardappels in 8-10 minuten gaar; test dit met het puntje van je mes. Voeg dan de room toe en roer goed.
- Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Proef eerst goed, want de soep kan door de mosselbouillon en bacon al behoorlijk zout zijn. Laat de soep nog 4-6 minuten op laag vuur pruttelen voor je hem opdient.
- Verdeel de mosselschelpen over de soepborden of -kommen en schenk de soep erover. Serveer met takjes kervel en eventueel met nog wat takjes tijm.
Ik serveer chowder graag met een knapperig stuk (desem) stokbrood om lekker mee in de soep te dippen. Eet smakelijk!
Meer lekkere recepten met mosselen:
Gefrituurde mosselen met remouladesaus
Mosselen in gele curry saus
Griekse mosselen met tomaat en feta
Mosselen met Hollandaisesaus
En als je geen genoeg kunt krijgen van Zeeuwse mosselen, bestel dan zeker dit fijne mosselboek van Bart van Olphen. Het staat vol originele mosselrecepten!
Het Zeeuwse Mosselkookboek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere dit heerlijke recept uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Heb je helemaal zin gekregen om deze chowder met mosselen en spek te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie