Heb jij altijd al eens je eigen chocoladerepen willen maken? Dit is je kans! Natuurlijk gebruik je kant en klare chocola, want een blog over hoe je zelf ‘from scratch’ chocolade kunt maken gaat zelfs mij de pet te boven. ;) Koop een paar witte en pure repen en… release your inner chocolate king/queen! En oja, je maakt chocoladescherven, geen repen. Dat is namelijk nóg leuker. Chocoladescherven zijn makkelijk om te maken, maar zien er heel indrukwekkend uit. Je gooit er gegarandeerd hoge ogen mee! Vooral het ‘marmer’ effect vinden veel mensen fascinerend, let maar op.
In dit recept gebruik ik pistachenootjes en stukjes frambozenmeringue om de chocola te versieren, maar je kunt natuurlijk ook zelf lekkere toppings verzinnen! Bijvoorbeeld van die zilveren bolletjes, of hazelnootjes. Of flintertjes sinaasappelschil, of stukjes gedroogde mango! Of… nouja, teveel om op te noemen. Ik vond dus über schattige mini meringues met frambozensmaak bij de Albert Heijn, die perfect pasten bij de pistachenootjes die ik nog in de kast had staan.
Ingrediënten voor een stapel chocoladescherven
300 gram witte chocolade, in stukjes gehakt
50 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
Handje pistachenootjes, grofweg in stukjes gehakt
12 mini frambozenmeringues, grofweg in stukjes gehakt
Ook nodig: grote vierkante ovenschaal, bakpapier en een beetje olijfolie
Chocoladescherven met pistache en meringue
Vet de ovenschaal in met een heel klein beetje olijfolie. Bekleed dan de ovenschaal heel netjes met bakpapier, dat door de olijfolie beter zal blijven zitten.
Smelt de witte chocolade ‘au bain-marie’. Dat wil zeggen dat je de witte chocoladestukjes in een kommetje of pannetje doet, die je vervolgens in een iets groter pannetje hangt. In het grotere pannetje doe je een klein laagje water en dit zet je op laag vuur. Door de warmte die van het water af komt, zal je chocolade gaan smelten. Smelt ook de pure chocolade op deze manier. Let op: het is super belangrijk dat er géén water bij de chocolade komt.
Als de beide chocoladesoorten gesmolten zijn, roer je ze even door om er zeker van te zijn dat er geen stukjes meer inzitten. Vervolgens giet je alle witte chocolade in de ovenschaal. Giet vervolgens her en der kleine plasjes pure chocolade in de witte chocolade. Pak een theelepeltje en maak met de achterkant een marmer-effect in de chocola. Dat doe je door heen en weer te gaan met sierlijke bewegingen.
Als je tevreden bent met je marmer-look, strooi je de pistachenootjes en stukjes meringue over de chocola.
Zet de ovenschaal in de koelkast en laat minstens een halfuurtje hard worden. Haal dan de chocoladeplak uit de ovenschaal en breek in grote stukken. Tadaaaa, je chocoladescherven zijn klaar om verorberd te worden!
Benieuwd naar nog meer zoete verwennerij? Hier vind je alle zoete recepten op Anniepannie.nl.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Tessa zegt
Zo eenvoudig en zo’n groots effect!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
My cup of tea! :)