Ken je die heerlijke Argentijnse chimichurri kruidensaus? Ik maakte een variant met zeekraal, naar een recept uit het boek ‘Koken met zeewier en zilte groente’, waar ik eerder al deze zeewiermayonaise uit maakte. De zeekraal zorgt ervoor dat je eigenlijk nauwelijks zout hoeft te gebruiken in de saus. Daarnaast geeft het een lekkere bite en een heerlijke, zilte smaak. Win-win dus! Chimichurri met zeekraal is hartstikke veelzijdig. Ik heb het gegeten bij een biefstukje, maar ook bij een stukje witvis en zelfs bij gestoomde broccoli. Heerlijk was het, keer op keer. Fijn toch, zo’n veelzijdige saus?
Zeekraal for president
Zeekraal is zo’n fijne groente! Je koopt het bij de visboer en zelfs gewoon bij Albert Heijn (daar ligt het in het verse visschap). De truc is om de dikke, houtige onderkantjes van de steeltjes te verwijderen. Vervolgens kun je de zeekraal wassen en (rauw) opeten of verder verwerken. Ik gebruikte laatst nog kort geblancheerde zeekraal in deze heerlijke zoete aardappelsalade. In de chimichurri gaan rauwe stukjes zeekraal, voor de ultieme ziltigheid en bite. Volgens het recept van Toine Wilke (de schrijver van het kookboek ‘Koken met zeewier en zilte groente’) moet je 10 gram zeekraal gebruiken, maar ik gebruikte 15 gram. Zo hoef je nog minder zout toe te voegen aan je chimichurri! Daarnaast gebruikte ik rode ui, omdat ik die iets minder heftig vind dan gewone ui.
Ingrediënten
- 80 ml olijfolie (extra vergine)
- 3 teentjes knoflook (geperst)
- ½ rode ui (heel fijn gesnipperd)
- 1 rode peper (zaadlijsten verwijderd en heel fijn gehakt)
- 2 el verse oregano (fijngehakt)
- 3 el rode wijnazijn
- 1 el platte peterselie (fijngehakt)
- 15 g gewassen zeekraal (houtige deeltjes verwijderd en in kleine stukjes gehakt)
- versgemalen peper en zeezoutflakes
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de chimichurri in een kom. Proef goed en breng op smaak met peper en zout.
Deze saus smaakt lekker bij zowel vlees, vis als groente. Enjoy!
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze chimichurri met zeekraal te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie