Soms heb ik een samenwerking waar ik helemaal wild van word. Zoals deze! Rutte (de distilleerderij, niet onze premier) vroeg me of ik een toffe foodpairing wilde bedenken met hun ‘celery’ gin. Ik kan jullie vertellen, dat is gigagoed gelukt! Ik maakte een ceviche van zeebaars met gin, grapefruit en avocado. Het bittertje van de grapefruit gaat super goed samen met de romige avocado en de zachte, kruidige gin. Een perfect voorgerecht voor een chique (Kerst)diner!
KRUIDIGE CELERY GIN
De celery gin die ik voor deze zeebaars ceviche gebruikte is de signature gin van Rutte. Totáál niet onterecht kan ik je vertellen, uiteraard heb ik zelf uitgebreid geproefd voordat ik ermee aan de slag ging. Het veelvuldig gebruik van natuurlijke smaakmakers zoals verse kruiden, fruit, specerijen en noten is typerend voor Neerlands’ kleinste distilleerderij. Zo heeft de celery gin heerlijke geuren van jeneverbes, kers, koriander, hazelnoot en – uiteraard – selderij. Ik ben voor mijn gerecht aan de haal gegaan met de koriander en in de begeleidende ‘C&T’ (celery gin tonic) gaat een stengeltje bleekselderij. Eventueel kun je aan de C&T nog een scheutje grapefruitsap toevoegen om de match met de ceviche helemaal compleet te maken.
CEVICHE VAN ZEEBAARS MET LECHE DE TIGRE
Leche de tigre, dat klinkt best exotisch hè? Het is de Peruaanse term voor de citrusmarinade waar de vis in wordt gegaard. Mocht je nog nooit van ceviche gehoord hebben: dit is een gerecht waarbij rauwe vis wordt gemarineerd in zuren waardoor de vis ‘gaart’. Het is heerlijk. En zo simpel om te maken! In mijn ceviche van zeebaars komen de zuren voor de garing van grapefruit- en limoensap. Ik voegde ook een klein scheutje gin toe aan de marinade, wat echt een toptoevoeging bleek. In Peru drinken ze de marinade na afloop van het marineren op. Stiekem is dat dus super lekker! Het schijnt ook nog eens lustopwekkend te zijn… doe er je voordeel mee zou ik zeggen! ?
Ingrediënten
- 180 gram zeebaarsfilet
- 1 grapefruit
- 2 el limoensap (van verse limoenen)
- 15 ml Rutte Celery gin
- 1 el gehakte koriander (houd een beetje achter om te garneren)
- ½ sjalotje (ultra fijn gesnipperd)
- ½ rode peper (zaadjes verwijderd en in dunne plakjes)
- 1 rijpe avocado
- ½ tl grof zeezout
Ook handig (optioneel):
- meloenbolletjeslepel
Voor de C&T:
- 1 deel Rutte Celery Gin
- 2 delen dry tonic
- 1 stengeltje bleekselderij
Instructies
- Schil de grapefruit ruim en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Dat heet segmenteren. Vang het vrijkomende sap op in een bakje. Knijp de overgebleven vliesjes en schillen uit om al het sap te verzamelen.
- Meng in een brede kom de fijngesnipperde sjalot, de plakjes rode peper, 4 eetlepels grapefruitsap, 2 eetlepels limoensap, de gin en de gehakte koriander door elkaar. Dit is je marinade.
- Snijd nu niet te dunne plakjes van de zeebaars en leg deze in de marinade. Zorg dat alle plakjes goed in de marinade liggen. Laat de zeebaars 8 minuten marineren.
- Snijd de avocado voorzichtig doormidden en verwijder de pit. Maak nu met een meloenbolletjeslepel kleine bolletjes van het vruchtvlees. Je hebt er ongeveer 10 nodig in totaal. Als je geen meloenbolletjeslepel hebt, snijd dan blokjes of plakjes van de avocado.
- Maak nu de borden op: verdeel de plakjes zeebaars over het midden van beide borden. Laat wat ruimte tussen de plakjes en leg hier de grapefruitpartjes tussen. Eindig met de avocadobolletjes en strooi er de achtergehouden koriander over. Klaar!
- Voor de C&T: vul een (longdrink) glas met ijsblokjes. Schenk de Rutte Celery gin en de tonic over het ijs en garneer met een stengeltje bleekselderij. Ben je in een dolle bui? Dan kun je eventueel nog een scheutje vers grapefruitsap toevoegen.
Enjoy!
PS: weet je niet hoe je een grapefruit segmenteert? In dit uitlegfilmpje zie je hoe je een sinaasappel segmenteert. Bij een grapefruit gaat dat precies hetzelfde!
Meer lekkere visrecepten?
Japanse ceviche met tonijn en avocado
Kabeljauwpakketjes met pesto en tomaat
Poké plaattaart met zalm en knapperige edamame boontjes
Courgetti tonnato – Gegrilde courgette met tonijnsaus
Dit artikel is een gesponsorde samenwerking met Rutte distillateurs.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze ceviche van zeebaars zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie