Japanse ceviche, volg jij het nog? We weten (hopelijk) allemaal dat ceviche een typisch Peruaans gerecht is. Maar wist je dat in Peru het grootste aantal mensen met een Japanse afkomst woont, buiten Japan zelf? Dat is al zo sinds het einde van de negentiende eeuw en uiteraard heeft dat een hoop invloed gehad op de Peruaanse eetcultuur. En zo komt het dat er van de super traditionele Peruaanse ceviche óók een Japanse versie bestaat. Peruanen duiden Peruaans-Japanse fusion gerechten aan met ‘nikkei’. Vandaag deel ik dus een ceviche nikkei met jullie! En ja, deze ceviche met tonijn moeten jullie zo snel mogelijk gaan maken. Want potverdorie, wat is het lekker!
Ceviche nikkei met tonijn en avocado
Het bijzondere aan deze ceviche met tonijn is dat de ‘leche de tigre’ (tijgermelk) een Japanse twist heeft. Leche de tigre is de naam voor de zure, licht pittige marinade waarin de vis (heel) kort ‘gaart’ en marineert. Normaal gesproken is de basis van rode ui, limoensap, pepers en het vissap dat vrijkomt, maar in deze Japanse ceviche nikkei gaat onder andere ook sojasaus, sesamolie en gember. Wat kan ik zeggen? Het is een magische match, die Japanse en Peruaanse keuken. En dit is dus waarom ik zo dol ben op fusion!
Online workshop Peruaans koken
Ik leerde deze Japanse ceviche maken tijdens mijn tweede (online) workshop Peruaans koken van Mariëla van Proef Peru! Zoals je misschien al gezien hebt leerde ik eerder al deze traditionele causa maken. Dat is ook al zo’n aanrader. Deze keer gingen we voor ceviche nikkei en wie weet gaan we binnenkort nog wel een keertje aan de slag met een Peruaans gerecht! Ik vind het zó leuk om mijn ervaringen met jullie te mogen delen. Ik ben dol op de Peruaanse keuken en zeker nu mijn geplande reis naar Peru niet doorgaat (thank you Corona) doe ik niets liever dan Peruaanse gerechten koken. Als je ook een keertje zo’n leuke workshop wilt doen, dat kan dus al voor 35 euro hè, inclusief 90% van de ingrediënten (die je in een doos krijgt thuisgestuurd). Ik zeg: doe er je voordeel mee!
And now, the time is here. Het recept voor ceviche nikkei dat je foodieleven gaat veranderen:
Ingrediënten
- 200 gram verse tonijn
- 1 avocado
- 1 kleine rode ui
- 7 eetlepels limoensap (van verse limoenen)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel ají amarillo pasta (optioneel)
- 1 eetlepel fijngeraspte gember
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel fijngehakte koriander (plus extra om te serveren)
- 1/2 Spaanse peper (of minder, naar smaak)
Instructies
- Pel en halveer de ui en snijd deze in dunne reepjes. Doe de uienreepjes in een bakje met ijskoud water en zet ze in de koelkast. Zo worden ze mooi koud en extra knapperig.
- Maak de 'leche de tigre'. Meng het limoensap, de sesamolie, sojasaus, ají amarillo pasta (als je die gebruikt), gember, knoflook en koriander door elkaar. Snijd de Spaanse peper in ringetjes (je kunt eventueel de zaadjes van tevoren verwijderen als je niet tegen pittig kunt) en schep dit er ook door. Breng eventueel verder op smaak met wat zout.
- Haal de uienreepjes uit de koelkast en laat ze uitlekken. Snijd de avocado en de tonijn in blokjes van ongeveer 2×2 centimeter en doe dit samen met de uienreepjes bij de leche de tigre. Schep heel voorzichtig om (de avocadoblokjes moeten heel blijven). Verdeel de ceviche nikkei over twee bordjes of kommetjes en garneer met blaadjes koriander. Serveer met een lepel.
Eet smakelijk!
Weet je niet waar je ají amarillo pasta kunt kopen? In mijn blog over causa de atún geef ik handige tips. In het causa recept kun je de ají amarillo pasta echt niet weglaten, maar deze Japanse ceviche zou je ook zonder kunnen maken. Ik denk dat je de amarillopasta ook wel kunt vervangen door een eetlepeltje wasabipasta. Laat je het me weten als je dit hebt geprobeerd? Nee wacht, laat het me sowieso weten als je deze ceviche nikkei gaat maken. Haha! Vind ik zó leuk!
Voor de online kookworkshop met Mariëla ben ik uitgenodigd. We willen allebei graag dat de Peruaanse keuken meer bekendheid krijgt in Nederland!
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze Japans-Peruaanse ceviche te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Sanne zegt
Echt 1 van de lekkerste ooit gemaakt en gegeten! Wees alleen zuinig(er) met de sesamolie.