Vegan is al lang niet meer geitenwollensok. Het is hip! Naast hip is het ook erg fijn voor het milieu als we allemaal een pietsie minder dierlijke producten eten. Daarom plaats ik af en toe een vegan recept voor jullie! Daarbij is het voor mij het allerbelangrijkste dat het lekker smaakt. Niks zo jammer als een gortdroog baksel of een smakeloze maaltijd. Structuur en smaak staan bij mij daarom altijd voorop! En als het kan natuurlijk een beetje kleur, al is dat met deze blondies van kikkererwten natuurlijk een tikkie lastig. ? Ondanks het saaie kleurtje zijn deze vegan blondies fe-no-me-naal lekker. Dit moet je echt een keer maken!
Blondies van kikkererwten: glutenvrij!
Voor de liefhebbers: deze blondies van kikkererwten zijn naast vegan ook helemaal glutenvrij. Je gebruikt namelijk geen meel! In plaats daarvan gooi je een berg kikkererwten samen met wat pindakaas, vanille en maple syrup in de keukenmachine. Even draaien en je krijgt een onwijs lekkere massa die nog het meest lijkt op cookie dough! Jawel, mocht je dol zijn op cookie dough, dan kun je van dit ‘deeg’ ongelimiteerd snoepen. Pas op: het is verslavend! Uiteraard wordt alles nog lekkerder van stukjes pure chocola. De hemel!
Ga helemaal los
Ik heb een dikke tip voor je: voeg naast de stukjes chocolade ook wat gehakte (ongezouten) pinda’s toe aan het blondiebeslag. Super lekker! Je kunt natuurlijk ook gehakte noten toevoegen, of een handje gedroogd fruit in stukjes. Ga helemaal los! En mocht je net als ik ook fan zijn van de (karamel) zeezout rage, strooi dan na het bakken wat van die zeezoutflakes over je blondies. Yummm!
Ingrediënten
- 350 g kikkererwten, afgespoeld in een vergiet uitlekgewicht
- 150 g pindakaas
- 120 g maple syrup (of honing als je niet vegan eet)
- 100 g pure chocolade 70%, in stukjes gehakt
- 1,5 tl vanille extract
- 1/4 tl bakpoeder
- 1/4 tl baksoda
- 1/2 tl zout
- Optioneel: 1 handje gehakte ongezouten pinda’s
Ook nodig:
- vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de bakvorm in met zonnebloemolie.
- Doe alle ingrediënten behalve de chocolade en de extra’s in de keukenmachine. Blend totdat je een glad beslag hebt.
- Schep de massa over in een grote kom en roer de helft van de chocolade erdoor, samen met (eventueel) de gehakte pinda’s.
- Spreid het beslag gelijkmatig uit in de bakvorm met een spatel of de achterkant van een lepel. Dit gaat best moeilijk, maar uiteindelijk krijg je het glad. Heb geduld! Strooi de rest van de gehakte chocolade uit over de blondie.
- Zet de bakvorm in het midden van de oven en bak gedurende 25 minuten. Het is de bedoeling dat de blondies van binnen lekker zacht en plakkerig blijven.
- Laat de blondie afkoelen in de vorm en snijd hem daarna in mooie vierkante stukjes.
Meer lekkere bakrecepten?
Blondies met sinaasappel en lavendel
Frambozentaart met kokosyoghurt
Appeltaart in de vorm van een roos
Of wil je zelf pindakaas maken? Bekijk dan mijn recept voor zelfgemaakte pindakaas. Je hebt er maar 2 ingrediënten voor nodig!
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze blondies van kikkererwten zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Rianti zegt
Megazoet! Maar wat een aanrader. Deze ga ik vaker maken, maar wel met minder maple sirup.
Wolke zegt
Ziet er heerlijk uit, wil ze in het weekend gaan maken! Zou je ook kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken ipv maple syrup?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi wolke,
Ik denk eigenlijk niet dat je de maple syrup een op een kunt vervangen door (kokosbloesem)suiker. Dat komt omdat de maple syrup vochtig is en daarmee dus bijdraagt aan de smeuïgheid van de blondies. Maple syrup koop je tegenwoordig gewoon in de supermarkt, maar het is ook altijd te vinden bij de biologische winkel. Als je wilt kun je de maple syrup wel vervangen door honing (het recept is dan niet meer vegan).
Groetjes,
Andrea
Groetjes,
Andrea
Suzanne zegt
Heerlijk recept dit! Precies de goede structuur, redelijk dense, en zeker niet te droog. En gemakkelijk te maken. Je proeft de kikkererwten eigenlijk helemaal niet terug. Gisteren gemaakt omdat we geen bloem in huis hadden maar wel kikkererwten. Helemaal afgekoeld het lekkerste!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heel leuk om te horen dat het zo lekker was Suzanne! Thanks voor je mooie beoordeling.
Ik zegt
Dit zijn toch brownies door de pure chocolade en geen blondies?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi hoi! Het zijn blondies omdat er door het basisbeslag geen cacaopoeder of gesmolten chocolade gaat. Wel vanille en pindakaas. Ze blijven daardoor ‘blond’. Voor de lekker heb ik stukjes pure chocolade door het beslag gedaan. Eigenlijk zijn dit dus een soort chocolate chip blondies!
Lott zegt
Klinkt goed! Echter is het recept niet geheel vegen door de honing.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Lott! Wat goed gezien, je hebt helemaal gelijk. Voor een vegan variant kun je de honing 1 op 1 vervangen door maple syrup. Fijne jaarwisseling! Groetjes, Andrea