Deze bloemkoolsalade is een super lekker bijgerecht voor een Indiase maaltijd! Hij is friszuur, kruidig en een beetje pittig. Heerlijk! Het recept komt uit het (Engelstalige) boek Curry Easy van Madhur Jaffrey, een van mijn favoriete Indiase kookboeken. Eigenlijk heet de salade ‘cauliflower cachumbar’. Althans, zo wordt het genoemd in de staat Gujarat in West India. Klinkt exotisch toch?
Bloemkoolsalade met pit
Het pit in deze bloemkoolsalade komt van de jalapeño- en de cayennepeper. Ik vind het heerlijk en geloof me, ik ben geen held met pittig eten. Doordat er een klein beetje suiker in de salade zit gaat de ergste scherpte er vanaf. En door het citroensap en de witte wijnazijn krijg je een heel lekker en fris effect. Een mega aanrader dus, deze salade!
Sissende olie
Wat ik trouwens echt heel apart vind aan deze salade is dat je er aan het einde sissend hete olie met mosterdzaadjes overheen kiepert. Dat zou je bij Nederlandse salades nooit bedenken! En ja, in deze salade is de bloemkool ook nog eens helemaal rauw. Dat is echt zo lekker! Mocht je het nooit geprobeerd hebben, ga er dan voor. Er zal een wereld voor je open gaan. Wist je trouwens dat je een bloemkool ook in z’n geheel kunt roosteren? En deze geroosterde en gekruide bloemkoolroosjes smaken ook erg goed.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 gram bloemkool, in hele kleine stukjes
- 1 tl zout
- ½ tl cayennepeper
- 3 stukjes ingelegde jalapeño peper (uit pot), fijngehakt
- 4 el fijngehakte koriander
- ½ tl witte basterdsuiker
- 2 tl witte wijnazijn
- 2 el citroensap
- 1 el olijfolie (extra vergine)
- ½ tl mosterdzaad
Bloemkoolsalade uit West-India
- Doe de stukjes bloemkool in een kom. Voeg het zout toe en wrijf het met je handen in de bloemkool. Je mag best hardhandig te werk gaan. Dek de kom af en zet 1 tot 3 uur in de koelkast.
- Haal de kom uit de koelkast en giet eventueel vrijgekomen vocht af. Voeg de cayennepeper, de gehakte jalapeño, koriander, suiker, citroensap en witte wijnazijn toe en meng alles goed door elkaar.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de mosterdzaadjes toe. Zodra ze beginnen te springen (vrijwel meteen) haal je de pan van het vuur en giet je de olie en zaadjes over de bloemkool. Roer alles nog 1x goed door en serveer.
Eet smakelijk!
TIP: deze frisse bloemkoolsalade smaakt heerlijk bij Indiase curry’s. Je kunt de salade afgedekt een paar dagen bewaren in de koelkast.
SUGGESTIES VOOR ANNIEPANNIE?
Lijkt deze Indiase bloemkoolsalade je helemaal het einde? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram!
NB: deze blogpost bevat (een) affiliate link(s).
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie