Hoe leuk, één van mijn Insta-foodie-friends heeft een eigen kookboek uitgebracht! Saskia van het blog Blijsuikervrij.nl stuurde mij haar boek Blij Suikervrij Zoet! om te reviewen. Super leuk! Hóe tof om je eigen kookboek te hebben. Een Anniepannie kookboek is iets dat bij mij zeker nog op mijn verlanglijstje staat. Of meer op de ‘to do’ binnen 5 jaar lijst, haha! Maar, first things first, nu eerst het boek van Saskia.
Suikervrij
Saskia begon in 2013 haar foodblog Blij Suikervrij in een zoektocht naar een ideaal, gezond eetpatroon. Ze begon groene smoothies te drinken en schrapte geraffineerde suiker uit haar eetpatroon. Toch zijn Saskia’s recepten niet 100% suikervrij. Natuurlijke suikervervangers (ahornsiroop, honing) en de koolhydraten in granen en fruit bevatten immers ook suikers. Maar, die komen dan wel uit de natuur en daar ligt voor Saskia het nu juist het verschil. Blij-geraffineerdesuiker-vrij zou haar boek dus eigenlijk moeten heten. Maar dat bekt niet lekker, snap ik ook wel. ?
Drempel
Voor wie helemaal niet thuis is in de wereld van gezond en verantwoord (en suikervrij!) koken kunnen sommige ingrediënten in Blij Suikervrij een drempel vormen. In het eerste hoofdstuk ‘Op jouw boodschappenlijstje’ komen een hoop voor mij nog onbekende ingrediënten voorbij. Denk yaconsiroop, kuzu, chufameel en maquipoeder. Andere ingrediënten komen me gelukkig wel bekend voor, zoals ahornsiroop, carobe, matcha poeder en agar agar (soort plantaardige gelatine). Begint het je te duizelen en heb je niet de wens om te koken en bakken met gezonde alternatieven, dan is dit misschien niet het boek voor jou. Voor alle anderen: Blij suikervrij Zoet! is echt helemaal jullie boek!
Toegankelijk
Wat ik knap vind van Saskia is dat ze het suikervrij bakken (want daar draait dit boek hoofdzakelijk om!) makkelijk maakt. De recepten zijn niet overdreven moeilijk, de beschrijvingen zijn duidelijk en het allerbelangrijkst: de smaak is top! Ik maakte de Raw carrot cake bites (zie foto hierboven!) en die waren heerlijk (en zoet) van smaak. Mijn vriend (a.k.a. testkonijn) had echt niet door dat ze vegan of suikervrij waren. Dan is je opzet geslaagd, vind ik!
Party
Naast o.a. ontbijtjes, tussendoortjes, ijs en drankjes is er ook een ‘Let’s get the party started’ hoofdstuk. De perfecte perentaart, peanutbutter & chocolate cake en de aardbeien kokosyoghurt taart maken dit meteen mijn lievelingshoofdstuk! Deze recepten ga ik zeker allemaal maken voor de eerstvolgende feestjes hier thuis. Nu. Al. Zin. In.
Aanrader
Al met al vind ik dat Saskia een mooi boek heeft geschreven vól inspiratie voor gezonde taarten, ontbijtjes, snacks en toetjes. Een heel aantal recepten is ook nog eens vegan!
Had ik al verteld dat alle foodfoto’s door Saskia zelf zijn gemaakt? Knap! Overigens staat in het boek bij elk hoofdstuk ook een foto van Saskia zelf waarop ze in de weer is in de keuken of geniet van haar eigen lekkernijen. Leuk, want dat maakt het boek lekker persoonlijk!
Ben je nieuwsgierig geraakt naar het boek van Saskia?
Blij Suikervrij Zoet! koop je hier via Bol.com.
Veel plezier in de keuken alvast!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie