Eén van de allerleukste dingen vind ik om de prestaties van mijn mede-bloggers met jullie te delen. Zo schreef blogvriendin Ilona een heus bitterballen-kookboek! Ik ga je er alles over vertellen. Maar leuk om alvast te vertellen is dat ik vandaag een recept uit haar boek met jullie mag delen. En niet zomaar een recept… de bitterballen met feta, kip en mango! Deze bitterballen worden binnen het bloggerswereldje ook wel ‘de Anniepanniebitterballen’ genoemd. En niet zonder reden!
Bitterballen met feta, kip én mango
Toen ik hoorde dat Ilona (van de bourgondische blog Worstenbrood & Wijn) een kookboek over bitterballen zou gaan maken, was ik meteen razend enthousiast. Als er namelijk iets is waar zij goed in is, dan zijn het wel bitterballen! Ilona bedenkt de meest creatieve smaken. Omdat het me leuk leek om haar een beetje uit te dagen, nam ik de eerstvolgende keer dat ik haar zag een rijpe mango mee. “Ilona, ik daag je uit om met deze mango een bitterbal te bedenken voor in je boek.” En verdomd, ze deed het! Zo werd de Anniepanniebitterbal geboren.
Zomersalade als inspiratie
Nog datzelfde weekend toverde Ilona haar favoriete zomersalade met mango, kip en een dressing van gembersiroop om tot een bitterbal. “Het resultaat was meteen de eerste keer verrassend lekker”, aldus de bitterballen queen. Vandaag mag ik het recept van de bitterballen met feta, kip en mango met jullie delen. Ik raad je aan het zeker te proberen! Alhoewel het maken van bitterballen best bewerkelijk is, maak je er wel in één klap een heleboel. En je kunt ze gewoon in porties invriezen tot gebruik, super handig! Ik beloof je dat je indruk gaat maken op je huisgenoten en bij je eerstvolgende (post-corona) borrel!
Keukentools
- Frituurpan
Ingrediënten
- 3 g gelatine
- 30 g roomboter
- 45 g bloem
- 150 g rijpe mango geschild en in stukjes ( = geschild gewicht)
- 1/2 kippenbouillonblokje
- 110 g gaar kippenvlees van gegrilde kippenpoten, fijngehakt *ZIE TIP
- 40 g feta verkruimeld
- 5 g koriander fijngehakt
- 25 g gembersiroop
Voor het rollen en frituren van de bitterballen
- bord/schaal met een laag bloem
- bord/schaal met een laag paneermeel
- bord/schaal met laag losgeklopt eiwit (uit een flesje van de supermarkt)
- frituurolie
Instructies
- Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
- Pureer met een staafmixer het kippenbouillonblokje met de stukjes mango (het is wel echt belangrijk dat de mango rijp is, gebruik anders ontdooide mangoblokjes uit de vriezer). Verdun het mengsel eventueel iets met een scheutje water. Dit is je mangobouillon.
- Smelt de boter in een grote steelpan met dikke bodem of anti-aanbaklaag. Voeg in één keer de bloem toe. Roer goed door elkaar met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Laat gedurende 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te laten garen.
- Voeg de mangobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze aan de vulling toe. Laat 1 minuutje afkoelen.
- Voeg de kip, feta, gembersiroop en koriander toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Dit is waarschijnlijk nodig, omdat de ingrediënten op zichzelf niet heel zout of pittig zijn.
- Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder plasticfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.
Bitterballen portioneren, rollen, paneren en invriezen
- Nadat je de salpicon (bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven, is het tijd om er bitterballen van te draaien. Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes.
- Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje.
- Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard. Doe dit los van elkaar zodat ze niet aan elkaar vast vriezen.
Bitterballen frituren en serveren
- Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C. Laat ze uitlekken en serveer ze in een mandje of schaaltje. Lekker met gewone mayonaise, of mayonaise met een beetje srirachasaus erdoor.
Notities
Eet smakelijk! Alhoewel deze bitterballen met feta, kip en mango op zichzelf al heerlijk zijn, vind ik het heerlijk om ze in sriracha-mayonaise te dippen. Meng daarvoor wat srirachasaus door een paar eetlepels mayonaise. Hoeveel sriracha is natuurlijk aan jou, ik hou het zelf altijd bij een klein kneepje.
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Meer bitterballen?
Naast de bitterballen met feta, kip en mango staan er nog een heleboel andere ge-wel-dige smaken in het bitterballenboek. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Oosterse oesterzwambitterballen, de bitterballen met mosselen en spek en de gerookte bietenbitterballen. Je kunt Ilona’s bitterballenboek hier vinden op Bol.com, maar ze verkoopt ‘m ook via haar eigen website. Overigens kun je op Bol.com een laaiend enthousiaste review lezen van mijn hand. Hier alvast een teaser:
Koop. dit. boek. Voor jezelf én voor een ander. Dit is een van de meest originele, onderscheidende kookboeken van dit moment. Je zult nooit meer andere bitterballen willen eten dan de bitterballen uit dit boek.
En dit is dus echt waar hè. Als je eenmaal zelf bitterballen hebt gemaakt volgens de recepten van Ilona, ben je verpest voor het leven. In zeer positieve zin.
Kopen dus, dat boek!
Meer borrelrecepten:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze bitterballen met feta, mango en kip te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Ilona zegt
Woohoo wat lief! En inderdaad staan ze bekend als de AnniePannie-bitterballen :)