
Ben je nog op zoek naar een lekker voorgerecht voor Kerst? HO! Stop! Dan ben je op de juiste pagina! Deze bietentartaar met frambozen, doperwtencrème en gekarameliseerde pecannoten is perfect voor het Kerstdiner. Geschikt voor vegetariërs én vleeseters, iedereen vindt dit heerlijk! Dit prachtige voorgerecht is ook nog eens goed voor te bereiden, wat betekent dat je keuken deze Kerst een stressvrije zone blijft. Hè, wat een fijn vooruitzicht.
Kerstvoorgerechten inspiratie
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben al ver voor Kerstmis bezig met Kerstrecepten en het Kerstmenu. Dat komt natuurlijk deels door mijn werk als receptontwikkelaar en foodfotograaf, maar eerlijk gezegd vind ik het ook gewoon heerlijk om alvast in de stemming te komen. Ik haal mijn inspiratie overal vandaan! Magazines, Pinterest, menukaarten van restaurants, foodblogs en andere verzamelsites met recepten. Zo heeft Jumbo Supermarkten een verzameling Kerst voorgerechten waar ik helemaal blij van word. Daar heb ik de inspiratie van dit voorgerecht dan ook vandaan! Ik zag een recept met bietjes, ik zag er eentje met doperwtjes en patsboembats, het idee voor mijn eigen Kerst voorgerecht was geboren. Deze bietentartaar is zalig!

Bietentartaar met laagjes en heerlijke structuren
Wat de bietentartaar zo lekker maakt, zijn de verschillende structuren en de afwisselende smaken. De blokjes biet en framboos zijn lekker zoet en fris en hebben een lichte bite. Daarbovenop een hartige en romige crème van doperwtjes. En als finishing touch de knapperige, gekarameliseerde stukjes pecannoot. Een topcombinatie, al zeg ik het zelf! :-) Op de foto heb ik de bietentartaar opgemaakt met behulp van een kookring. Dan krijg je een heel klassiek effect en dat vind ik altijd goed bij een Kerst voorgerecht passen. Wat je ook kunt doen is gaan voor een modernere opmaak. Smeer daarvoor wat van de doperwtencrème uit over het bord en schep daar losjes het biet-framboosmengsel op. Strooi de stukjes peccannoot erover. Welke opmaak vind jij mooier? (reageren kan onderaan deze pagina)
Als je net zoals ik voor de klassieke opmaak kiest, dan heb je een kookring nodig. Die koop je bij een kookwinkel of bij de Blokker en ook hier bij Bol.com.

Ingrediënten
- 1 klein zakje rucola
- 3 voorgekookte bietjes vaccuüm verpakt
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie extra vergine
- 125 gram frambozen
- 150 gram diepvries tuinerwten afgespoeld en uitgelekt in een vergiet
- 1 eetlepel gehakte munt vers
- 125 gram mascarpone
- 3 handjes pecannoten ongezouten
- 3 eetlepels honing
Instructies
- Hak de pecannoten in stukjes en rooster ze in een droge koekenpan totdat ze licht verkleuren. Voeg dan de honing toe en laat alles even bubbelen totdat alle stukjes pecannoten bedekt zijn met een glanzend laagje. Schep de gekarameliseerde pecannoten op een stukje bakpapier en laat ze afkoelen en hard worden.
- Doe de munt en de doperwten in een keukenmachine en maal totdat de doperwten helemaal fijn zijn. Doe dan de mascarpone erbij en zet de machine aan totdat alles goed gemengd is. Laat de machine niet langer draaien dan nodig, zodat de crème stevig blijft.
- Snijd de bietjes in hele kleine blokjes en doe ze in een kom. Houd 4 frambozen apart en snijd de rest in kleine stukjes. Doe ze bij de bietjes in de kom. Voeg de balsamicoazijn en de olijfolie toe en schep alles goed om.
- Verdeel de rucola over de borden. Zet een kookring in het midden van een bord en schep deze halfvol met het biet-framboosmengsel. Druk een beetje aan. Schep er dan wat van de doperwtencrème op en strijk dit glad. Strooi er een laagje van de gekarameliseerde pecannoten over en garneer met een framboos. Herhaal dit voor alle borden.
Eet smakelijk!
Meer lekkere Kerst voorgerechten:
- Fancy ravioli van rode biet (verrassend eenvoudig!)
- Kerstige boerenkoolsoep met kokosmelk (vegan)
- Ceviche van zeebaars met gin
- Vegan steak tartare van tomaat (Kerst topper van vorig jaar!)
- Tartaar van mango, rivierkreeftjes en avocado
Dit artikel is een samenwerking met Jumbo Supermarkten.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze lekkere bietentartaar met frambozen? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Een heerlijk fris en origineel voorgerechtje! Veel complimentjes voor gekregen…
Hallo Annie, ik heb gisteren de bietentartaar met doperwtencreme gemaakt. En heb hierbij precies de omschrijving gevolgd. Echter lieten de bieten een ‘rode plas’ achter op t bord nadat ik de ring eraf haalde En bleef de doperwtenpuree behoorlijk vloeibaar. Heb je enig idee hoe dit kan? ( zijn de frambozen soms te sappig?)
Ik hoor t graag want vind de smaken heerlijk bij elkaar
Mvg
Anna Weesie
Hmm.. Moet je de doperwten niet eerst koken? Lees op andere bronnen dat ongekookt er een gifstof in kan zitten. Even ontdooien lijkt me dan niet genoeg…
Diepvriesdoperwten worden altijd geblancheerd voordat ze worden bevroren.
Hoi Andrea, we hebben de bietentartaar gemaakt en vinden heerlijk. Het wordt ons voorgerecht met de kerst. Welke wijn zou jij hier bij aanbevelen?
Ziet er heerlijk uit! Wat zou je als vervanger kunnen gebruiken voor de mascarpone als je rekening wil houden met lactose intoleranties?
Als ik pompoenpitten gebruik, raad je aan die dan ook te carameliseren?
Ivm notenallergie wil ik pompoenpitten als topping gebruiken (zoals je eerder aanraadde). Is je voorstel die dan ook te carameliseren?
Dit klinkt heerlijk. Ik zou het willen serveren als amuse voor tien personen. Zou ik dan voldoende hebben aan de hoeveelheid die je noemt voor vier personen? ik kan niet zo goed inschatten hoe groot de ‘ringetjes’ zijn.
bedankt alvast!
Hallo Andrea,
Ik heb het recept vanavond geprobeerd voor de kerst. Heerlijk! Alleen waren de pecannoten heel erg plakkerig geworden. Ze bleven erg aan je tanden plakken, dat was geen succes. Wat kan ik hier aan doen?
Wat een super kleurrijk recept! Zou ik de bietjes ook kunnen vervangen voor iets anders?
Hoi Lys, dankjewel en leuk om te horen! Het gaat in dit recept wel echt om een bietentartaar, het is dan lastig om het hoofdingrediënt door iets te vervangen. Ik zou een ander recept uitzoeken! Op Anniepannie.nl staat ook een heerlijke vegan steak tartare van tomaat. Ook een plaatje om te zien en heerlijk van smaak!
Dit recept ga ik beslist maken voor de kerst! Maar kan ik ook diepvriesframbozen gebruiken i.p.v. verse?
Hoi Bianca! Ik ben bang dat het geheel dan iets te nat en dun gaat worden. Aan diepvries frambozen hangt na het ontdooien meer vocht dan aan verse. Bovendien heb je ook mooie frambozen nodig voor het garneren. Ik zou dus voor verse gaan! Ze zijn niet goedkoop, maar je hebt er ook niet ontzettend veel nodig.
Wat een heerlijk recept. Als er bezoek komt dan is dit altijd een succes. Klein als voor of tussengerecht in de zomer als een salade. Dank je wel. Ik ben er blij mee en mijn gasten ook. Kleine tip indien er mensen zijn met lactose intolerantie dan is het mogelijk om kokosmelk te gebruiken. Aan te passen met een kleine hoeveelheid. Maar ook zeer lekker.
Heerlijk en feestelijk. Ik heb aan dexerwten wat gepureerde avocado en peper toegevoegd.
Bonjour je voulais savoir qu est ce que je pourrais mettre à la place des noix. Merci cordialement Pilar Duret
Bonjour! Peut être des graines, par example graines de citrouille.
helaas mislukt.
mascarpone werd te slap
Wat jammer zeg! Ik heb dit zelf nog nooit gehad, ik zou even niet weten wat er is misgegaan.
Ik had dit de eerste keer ook. Toen waren de doperwten nog bevroren waardoor het niet goed mengde met de mascarpone. Handig om die dus eerst te laten ontdooien. Met een zeef onder de warme kraan gaat dat erg snel :)
Heerlijk recept, snel te maken, goed te preppen en ook nog een feestelijk kunstwerk!
Hallo Andrea,
Welke maat kookring heb je gebruikt? Kan het nergens vinden.
Alvast bedankt!
Afgelopen kerst met succes dit heerlijke recept voor mijn gezin met 2 pubers gemaakt. Iedereen enthousiast.
Makkelijk te maken, smaakvol en met een echt feestelijke look. Perfect!
Wat ontzettend tof om te horen! Dank voor je leuke reactie!
Heerlijk gerecht. Al meerdere keren gemaakt ook buiten kerst. Ik vervang de mascarpone voor avocado als vervanger voor lactosevrij/vegan dieet!
Wat goed om te horen! En dat klinkt als een prima aanpassing!
Heerlijk gerecht! Vandaag gemaakt als voorgerecht bij (een in te halen) kerstdiner.
Iedereen was lovend over de frisheid en de goede combinatie van smaken en texturen.
En het zag er prachtig uit, want het oog wil natuurlijk ook wat;)
Ik wilde het niet te groot maken, dus de tip uit een vorig bericht kwam goed van pas; de bodem uit een klein blikje gehaald en die gebruikt als kookring.
Bedankt Andrea, voor dit heerlijke recept! Ik ga het zeker vaker maken!
Ontzettend tof om te horen Marianne! Dank voor je leuke en uitgebreide reactie.
Hartelijk dank voor het delen van dit heerlijke recept! Ook bij mijn familie zeer in de smaak gevallen!
Paar tips van mijn kant:
* Doperwten uit blik werken ook goed. Als je de onderkant van het blik (klein of groot) met een blikopener eruit haalt heb je meteen een kookring! Wel even met olie invetten, zodat het omhooghalen niet te stroef gaat.
* Een leeg bakje heksenkaas waar de onderkant is uitgeknipt werkt ook goed als kookring.
* 1x aardbeien gebruikt i.p.v. frambozen. Laat het bieten/aardbeienmengsel even uitlekken in een zeef om te voorkomen dat het te nat wordt.
* Mascarpone/doperwtenmengsel kan ook te dik zijn. Klein beetje water erbij om het smeerbaar te maken.
* Agave siroop i.p.v. honing kan ook prima.
Eet smakelijk.
Gr. Tim
Geweldige tips Tim, dankjewel dat je de moeite genomen hebt ze hier te delen!
Oeh, super fijne tips!! Ik heb namelijk geen ring :) Bedankt!
Gisteren gemaakt en was echt een mega succes. Iedereen heeft zijn vingers erbij afgelikt. En het was heel simpel. Bij de appie verkopen ze zelfs als voorgesneden stukjes gekookte biet, die de perfecte afmeting hebben. De tuinerwten echt goed laten uitlekken, dat had ik niet helemaal goed gedaan denk ik, want het wit groene gedeelte liep een beetje weg. Desalniettemin wordt dit een nieuwe favoriet.
Hoi Marieke! Wat super leuk om te horen zeg. ? Dankjewel voor je reactie. En die erwtjes, goed koud spoelen in een vergiet totdat ze ontdooid zijn. Dan goed uitlekken. Komt vast goed de volgende keer!
Hoeveel gram voorgesneden biet heb je gebruikt?
Hallo Andrea,
Hoelang van te voren heb jij de diepvries erwten eruit gehaald?
Was het gerecht bij jullie ook zo nat? Bij mij liep al het vocht onder de kookring uit?
Hoi Larissa! Het is de bedoeling dat je de diepvriesdoperwten in een vergiet afspoelt met water (ze ontdooien dan) en vervolgens laat uitlekken. Het gerecht hoort zeker niet nat te zijn.
Ik heb deze vorig jaar geserveerd gekregen, vervolgens zelf gemaakt en dit jaar maak ik hem voor andere eters weer. Ik heb een klein beetje geitenkaas en citroenrasp door de doperwten laag gedaan voor wat extra kick. Erg lekker. Ik gebruikte ipv kookringen wat bredere wegwerp schaaltjes waar ik de onderkant had uitgeknipt. Zo kan je van te voren maken en hoef je niet meer kookringen aan te schaffen.
Je kan ook een dag van te voren alle lagen al maken, erg praktisch voor een dag waar je al zat moet koken.
Toprecept, ook echt wat voor het oog.
Wauw, té leuk om te horen dit Margot! Dankjewel voor je reactie. En je variatietip klinkt heel lekker!
Ziet er heel lekker uit! Denk je dat het lekker is om gerookte zalm door de biet heen te doen? Of wordt het dan ‘too much’?
Hoi Marleen! Ik denk zeker dat gerookte zalm hier lekker bij kan zijn. Misschien zou ik dan wel een apart laagje maken met de gerookte zalm (heel fijn snijden en dan tussen de laag bietjes-frambozentartaar en de laag doperwtencrème doen, zeg maar). Laat je het weten als je het hebt geprobeerd? Ik ben wel benieuwd! ?
Gisteren met zalm gemaakt, was echt heerlijk en paste perfect bij de rest! Een frisse start van het kerstdiner en echt top als je hoofdgerecht wat zwaarder is. Ik heb de gerookte zalm tussen de bietjes en doperwtencreme gedaan. Ik heb ‘s ochtends de doperwten uit de vriezer gehaald en helemaal laten ontdooien. Daarna nog heel goed uitgeknepen. De crème werd echt een mooie dikke substantie! Dit gerecht gaan we zeker vaker maken!
Ontzettend leuk om te horen Marleen! Lekker hoor, met zalm.
Echt ‘n aanrader, ga het al voor de 2e keer maken,top!
Voor de tweede keer al! Wat ontzettend leuk om te horen. Eet smakelijk!
Wow! Ziet er echt super goed uit, ik wil het voor een dinner party gaan maken. Kan ik alle losse onderdelen van te voren al klaar maken.
Alvast bedankt voor het reageren
Groetjes sterre
Dankjewel Sterre! Super leuk om te horen. Je kunt deze bietentartaar inderdaad prima voorbereiden! Bewaar alles (behalve de gekarameliseerde noten) wel in de koelkast.
Dank voor het recept, ga het aanstaande Kerst maken.
Oeps, ik lees je reactie nu pas. Hopelijk heeft het allemaal gesmaakt met Kerst!
Jaaaa, dit was lekker! Punten mee gescoord op ons kerstdiner :) Vooral de pecannoten met honing zijn super lekker.
Tip: als je het voor 17 personen maakt, probeer dan 2 kookringen te regelen en vraag iemand om te helpen met opmaken, want dat vraagt wat tijd!
Hele goede tip Allet! En leuk dat het zo in de smaak viel bij jullie Kerstdiner! Dankjewel voor je enthousiaste reactie. ???
Ik heb alles zover voorbereid, maar mij valt op dat er nergens zout of peper wordt toegevoegd. Ik mis dat n beetje. Bij welke stap zou ik dat kunnen doen?
In dit recept vind ik het zelf niet nodig. Mocht je het willen toevoegen, dan zou ik het door de doperwtencrème mengen.
Bietentartaar met doperwtencrème en gekarameliseerde pecannoten
Hallo Andrea, moeten de tuinerwten niet gekookt worden?
Alvast veel dank voor het antwoorden
Nee hoor! Bevroren doperwten zijn namelijk al voorgeblancheerd.