Dit recept zat eigenlijk al heel lang in mijn hoofd. Ooit at ik in Florence een soort voorgerechtje met bietjes, yoghurt, bramen en rode besjes. Dat was zó lekker! Na die ervaring wist ik dat ik iets moest doen met de combinatie bietjes en bramen. Blauwe bessen leken me er ook erg goed bij passen. En tja, van de combi sinaasappel en bietjes hoef ik jullie hoop ik niet te overtuigen? Uiteindelijk bracht ik al die heerlijke smaken samen in deze waanzinnig lekkere bietensalade, die ook nog eens heel (lees: HEEL) fotogeniek bleek te zijn!
Dat was dan weer Roel, die de suggestie deed om een donkergele ondergrond te gebruiken voor deze bietensalade. Daardoor zouden de sinaasappelflintertjes er zo mooi uitspringen. Gelijk kreeg ‘ie! Wat een held. Sowieso ben ik laatst helemaal losgegaan in het verzamelen van kleurige ondergrondjes. Kleur is echt mijn ding. Als je mij dag in dag uit zou zien zou je dat misschien niet zeggen. Ik draag namelijk erg graag zwart, haha. Maar om me heen en op mijn bord zie ik het liefst zoveel mogelijk vrolijke kleuren!
Anniepannie.nl krijgt daarom ook een kleurenboost. Ik wil proberen om in al mijn foodfoto’s kleur een belangrijkere rol te geven. Doordat ik graag met groente kook en ik daarmee probeer (het lukt niet altijd) om de 80/20 regel aan te houden, moet dat niet al te lastig zijn! Dus óf veel kleur op het bord, óf een onwijs kleurige ondergrond, óf allebei natuurlijk. Stay tuned!
Misschien ben ik te enthousiast, maar ik denk dus dat deze bietensalade niet zou misstaan op de kersttafel. Ja, ik weet dat het nu hartje zomer is, maar als foodblogger moet je ook een beetje vooruit denken hè. ? Ik vind ‘m gewoon zó mooi en feestelijk. Als je dezelfde mooie krulletjes van sinaasappelschil wilt maken als ik, dan moet je even een zesteur aanschaffen. Niet duur en zó fijn om in de keuken te hebben! Natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ geraspte sinaasappelschil gebruiken of de schil heel dun schillen en er dan reepjes van snijden. Maar wil je een wauw-effect, sneak dan even naar binnen bij de dichtstbijzijnde kookwinkel.
Ingrediënten voor 2 personen:
330 gram gare bietjes (ik gebruikte bietjes uit zo’n vacuüm pakje van de AH)
140 gram blauwe bessen
10 bramen
½ biologische sinaasappel, sap en rasp
1,5 el balsamicoazijn
Ook nodig: een zesteur (heb je die niet, dan kun je de sinaasappel ook héél dun schillen zodat je geen wit meeschilt. Snijd vervolgens de schil in hele dunne reepjes).
Bietensalade met blauwe bessen, bramen en een sinaasappel-balsamicodressing
‘Schil’ met de zesteur mooie krullen van de schil van een halve sinaasappel. Doe in een bakje en zet opzij.
Zet een steelpannetje op laag vuur en pers hierboven de halve sinaasappel uit. Doe er de balsamicoazijn bij en roer even door. Laat dit zachtjes inkoken tot het een beetje stroperig begint te worden. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.
Kies de kleinere bietjes uit het pakje, snijd ze doormidden en vervolgens in mooie partjes. Was de blauwe bessen en de bramen.
Meng de bietenpartjes in een kom met de sinaasappel-balsamicodressing.
Pak twee mooie borden en verdeel de bietjes hierover. Leg de blauwe bessen en bramen tussen de bietenpartjes. Strooi de sinaasappelkrulletjes over de salades.
Aan tafel!
TIP: je kunt hier ook een chic voorgerechtje van maken voor 4 personen. Verdeel alles dan over 4 bordjes en leg eventueel eerst wat mooie slablaadjes op de bordjes. Bijvoorbeeld bietenblad sla! Dat zijn de jonge blaadjes van de biet, ze zijn lichtgroen en hebben een mooie rode nerf. Soms vind je ook bietenblad slablaadjes in de kant-en-klare salademixen bij de supermarkt.
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je vond van deze bietensalade met blauwe bessen en bramen! Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Meer recepten met bietjes:
Salade met bietjes, gerookte zalm en sojabonen
Bietencarpaccio met dadels en hazelnoten
Fancy ravioli van rode biet
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Ulla Hausmann zegt
Ga de recepten uit proberen. Lijkt me lekker!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ontzettend leuk om te horen Ulla!