Wow, ik heb nu toch iets leuks ontdekt! Het heet Berkje en het is een bruisend sapje gemaakt van puur berkensap. That’s right: het sap van een berkenboom! Berkje komt uit Letland en de eigenaresse van Berkje, Jevgenija, vroeg mij of ik het eens zou willen proeven. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen (want: altijd in voor een smaakavontuur ?) en zo kreeg ik laatst een paar flessen sprankelend berkensap thuisgestuurd. De smaak was verrassend lekker! Verfrissend en héél licht fruitig. Anders dan anders. Ik zou het iedereen aanraden die eens een feestelijke, alcoholvrije bubbel wil proberen! Ik vertel je er alles over:
Sap tappen
Het berkensap waar Berkje mee wordt gemaakt wordt handmatig ‘geoogst’ in Letland. Dat kan maar 1 keer per jaar gedurende twee tot drie weken, in het begin van de lente. Dan zuigen de berkenbomen namelijk veel grondwater op via de stam. Voor de oogst worden alleen gezonde en volwassen berkenbomen gebruikt, waar een klein gaatje in wordt geboord om het sap op te vangen. Na het tappen van het sap (een tijdrovend proces!) worden de gaatjes in de bomen zorgvuldig dichtgemaakt met een soort houten kurken. De bomen groeien zonder problemen verder en blijven zo een veilige thuishaven voor de vogels, eekhoorns en andere dieren in het bos. Het afgetapte berkensap kan meteen gedronken worden, maar het is maar een paar dagen houdbaar. Daar heeft Berkje iets op gevonden! Fermentatie it is…
Fermentatie
Berkje voegt een klein beetje suiker toe aan het berkensap en laat het twee keer fermenteren. De eerste keer in een grote tank en de tweede keer in de fles. Door dit fermentatieproces verdwijnt nagenoeg alle suiker en ontstaat een natuurlijke bubbel. Aan de flessen wordt ook een bloemknopje van een zwarte bessenstruik toegevoegd voor extra smaak. Dat bloemknopje zie je ook in de fles drijven. De grote Berkje flessen zijn afgesloten met een kurk die je echt kunt laten poppen. Wanneer je het sap inschenkt bruist het net als champagne. Super feestelijk!
Gezond
Doordat het berkensap van Berkje gefermenteerd is, bevat het nauwelijks suiker. Tijdens het fermentatieproces ontstaan natuurlijke probiotica (‘goede’ bacteriën), die goed zijn voor onder andere je immuunsysteem en je darmflora. Het drinken van berkensap is een eeuwenoude traditie in Europa. In Nederland wordt het bijna niet meer gedaan, maar in veel Noord-Europese landen is het een familietraditie om samen het sap te tappen en te drinken. Van oudsher worden er allerlei helende krachten toegedicht aan berkensap. Zo zou het onder andere zuiverend werken. Ook zou het de haargroei positief beïnvloeden, in Letland wordt daarom ook berkenshampoo verkocht.
Over Berkje
De oprichtster van Berkje, de 30-jarige Jevgenija, komt oorspronkelijk uit Letland maar woont alweer 6 jaar in Nederland. Waarom ze in Nederland kwam wonen? Voor de liefde. Niet voor onze weelderige oerbossen nee, hahaha. Hoewel ze het hier onwijs naar haar zin heeft, mist Jevgenija de bossen en de Letse natuur. Best wel logisch, want het grootste deel van haar leven woonde ze dichtbij het bos. Berkensap, lindebloesemthee, bosbessen, wilde aardbeien en zelfgeplukte paddenstoelen waren een vast onderdeel van haar dieet. Met Berkje wil Jevgeijna haar liefde voor de natuur delen en iedereen laten meegenieten van het moois dat het bos ons te bieden heeft.
Ben je nieuwsgierig geworden naar het bruisende berkensap van Jevgenija? Je kunt het bestellen via de website van Berkje. Een grote fles (à 750 ml) kost €9,35.
Dit artikel is een samenwerking met Berkje. Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt.
Benieuwd naar meer verrassende drankjes?
Pét-nat kefir: een feestelijk (alcoholvrij) alternatief voor wijn!
Romige kurkuma latte met verse gember
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Valerie Rogival zegt
Goedemiddag, mijn zoon heeft een spreekbeurt over Letland en we zoeken een populair gerecht, nagerecht of drankje. Ik lees dat de berkensap Berkje op de website van Berkje kan gekocht worden. Zou u mij het adres van de website kunnen geven aub? Leveren ze ook in Belgie? Alvast bedankt
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Beste Valerie, wat leuk dat je zoon zijn spreekbeurt over Letland houdt! Helaas bestaat de website van Berkje niet meer, ze zijn er mee gestopt. In Letland wordt ook veel kefir gedronken, een licht zure, koolzuurhoudende melkdrank. Dit kun je bij de Albert Heijn kopen, wie weet is het een goed alternatief!
Mariette zegt
Ik wist van het bestaan van berkensap maar had het tot voor kort nog nooit geproefd. Is inderdaad erg lekker!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oeps, een dubbele reactie! Ik heb hieronder gereageerd :)
Mariette zegt
Ik wist dat het bestond maar had het nooit geproefd. Tot een tijdje geleden. Berkensap is echt verrassend lekker!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik heb dus nog nooit gewoon berkensap geproefd, dat moet ik ook nog een keer proberen. Berkje is gefermenteerd berkensap en de smaak schijnt daardoor echt heel anders te zijn. De beleving natuurlijk ook, door de bubbels. Waar heb jij ‘gewoon’ berkensap gevonden?
Anne-Marie zegt
Ik heb het laatst geproefd op een Letland event en vond het ook verrassend lekker!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk! Ik vond het een heerlijk drankje. Zeker in de zomer! Lekker verfrissend.