Ja, je ziet het goed. De ‘mash’ in dit bangers and mash recept is… paars! Dat komt omdat ik er truffelaardappeltjes voor heb gebruikt. Die zijn van buiten én van binnen prachtig paars. Eén van mijn lievelingskleuren! Natuurlijk kun je voor dit bangers and mash recept ook gewone gele aardappels gebruiken. Dat smaakt even goed! Worstjes met aardappelpuree en jus is een typisch Engels gerecht. Voor mij het ultieme comfort food na een lange dag werken!
Bangers and mash recept: vega optie
Bij een goed bangers and mash recept mag een lekkere jus niet ontbreken. Die maak je heel eenvoudig door uienringen heel zachtjes en lang te laten bakken in roomboter en er vervolgens (onder andere) runderfond aan toe te voegen. Dit recept is trouwens heel makkelijk vegetarisch te maken door de worstjes te vervangen door vegetarische worstjes. Ik ben fan van deze ‘little willies’ van de Vegetarische Slager. Die kun je tegenwoordig gewoon bij de Albert Heijn kopen. Vervang de runderfond door paddenstoelenfond en je bent good to go!
Ingrediënten
- 500 gram truffelaardappels geschild en gehalveerd
- 2 braadworsten of 4 kleinere worstjes naar keuze
- 1 kopje melk
- roomboter ongezouten
- 1 grote ui
- ½ eetlepel balsamicoazijn
- 400 mililiter runderfond
- 2 eetlepel maïzena
- 300 gram kleine bospenen in de lengte gehalveerd
Instructies
- Pel en halveer de ui en snijd in dunne ringen. Smelt een klont roomboter in een pan met dikke bodem en zet het vuur helemaal laag. Voeg de uienringen toe met een snufje zout en laat ze in 15 minuten zacht worden. Roer af en toe, het is niet de bedoeling dat de uien bruin kleuren.
- Kook intussen de truffelaardappels ongeveer 15 minuten in water met wat zout totdat ze helemaal zacht zijn. Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd de bospenen toe.
- Voeg de balsamicoazijn toe aan de uien en roer goed door. Giet de runderfond erbij, voeg een scheutje water toe en roer alles goed door. Laat de jus nu zo’n 5 minuten pruttelen en inkoken.
- Verhit in een koekenpan wat olie en bak de braadworsten gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Roer een papje van de maizena en 2 eetlepels water. Voeg dit toe aan de jus en roer goed door. Laat de jus daarna nog 5 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.
- Giet de aardappels en bospenen af in een vergiet. Houd de bospenen warm in wat aluminiumfolie. Verhit in de pan een klont roomboter met een scheutje melk. Voeg, als de roomboter gesmolten is, de aardappels weer toe aan de pan en stamp ze met een pureestamper fijn. Voeg zo nodig wat extra melk toe als het nog te droog is. Breng de puree indien nodig verder op smaak met wat zout en peper.
- Opdienen: verdeel de paarse aardappelpuree over twee borden. Leg de worsten erop en de bospeen ernaast. Lepel er wat van de uienjus over en geef de rest erbij.
Eet smakelijk!
Tip: als je net zoals op de foto een beetje groen aan de worteltjes laat zitten ziet dat er extra mooi uit. Wist je dat je wortelloof gewoon kunt eten? Je schijnt er zelfs een lekkere pesto van te kunnen maken. Dat ga ik binnenkort zeker een keertje uitproberen.
Meer comfort food recepten?
- Vlaams stoofvlees met frietjes en mayo
- Gebakken aardappels met spek (bratkartoffeln)
- Lekker en gezond stoofpotje met pompoen
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om dit recept te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
Ik ontwikkelde dit recept in opdracht van Landjuweel, specialist in het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de retailmarkt.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie