Soms heb ik van die pareltjes die ik al jaren eet, maar die ik nog nooit op Anniepannie met jullie heb gedeeld. Wat natuurlijk super stom is. Waarom zou ik zo’n recept voor mezelf houden?! Vandaag is hier dus eindelijk mijn recept voor… een vegetarische aubergine schnitzel. Heel erg lekker. En gezond!
Ik maak er graag een romige boterbonenpuree bij, maar aardappelpuree of een groentepureetje (bijvoorbeeld van knolselderij) kan natuurlijk ook! Wil je de aubergineschnitzels veganizen, dan zul je de Parmezaanse kaas weg moeten laten en een plantaardige ei-vervanger moeten zoeken. Zelf (nog) geen ervaring mee overigens. Maar ik weet dat het kan, want ooit heb ik ergens een volledig plantaardige veggie schnitzel gegeten! Oh jongens jongens, ik ben toch zó benieuwd wat jullie van mijn vegetarische schnitzels van aubergine vinden! Laat het vooral weten in een reactie.
Crunchy van buiten, zacht van binnen
Wat deze aubergine schnitzel verdomd lekker maakt, is dat ‘ie van binnen heerlijk zacht wordt en van buiten een knapperig korstje krijgt. Die combinatie is echt hemels. Het korstje maak je met panko (dat is van dat grove, Japanse paneermeel), Parmezaanse kaas en citroenrasp. Lekker smaakvol! Een romig pureetje is onmisbaar bij al deze crunchy goodness. Ik stel dan ook voor dat je mijn boterbonenpuree erbij maakt. Die is apesimpel, want je gebruikt bonen uit blik. Ik eet er dan graag nog een simpele rucolasalade met een friszure dressing bij om het feestje helemaal af te maken. Een kneepje citroensap, lekkere olijfolie, wat peper en zout and you’re good to go. Begin je al te watertanden?
Aubergine is gezond!
Wist je al dat aubergine super gezond is? Deze paarse knapperd bevat weinig koolhydraten en calorieën en heel veel vitamines, mineralen en vezels. Zo zit er onder andere vitamine C, magnesium, foliumzuur en mangaan in aubergine. Dit laatste mineraal is onmisbaar voor onze energiestofwisseling. Fun fact: de aubergine bevat ook veel antioxidanten, die vooral te vinden zijn in de schil. Daar heeft de aubergine z’n mooie dieppaarse kleur aan te danken! Zoals je leest is aubergine de ideale groente om vaker te gebruiken. En met dit recept voor aubergine schnitzels maak je van de aubergine de ster van je gerecht. Ben jij net als ik ook van team #aubergenious? Probeer dan snel dit recept:
Ingrediënten
- 1 aubergine schoongemaakt
- 1 groot ei
- 80 gram panko (Japans broodkruim, vind je o.a. bij de AH)
- handje bloem
- 25 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
- 1 biologische citroen alleen de rasp
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- flinke snuf zout
- flinke snuf versgemalen peper
Voor de boterbonenpuree
- 1 blik boterbonen van 400 gram (limabonen) afgespoeld in een vergiet
- groentebouillon
- versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Snijd in de lengte vier gelijke plakken van de aubergine, elke plak moet net iets dikker zijn dan een halve centimeter (zie foto). De zijkanten houd je over, bewaar die voor een ander recept. Bestrooi de plakken aubergine aan beide kanten goed met bloem. Schud de overtollige bloem eraf.
- Strooi de panko op een groot bord en hussel hier de Parmezaanse kaas, citroenrasp, gerookt paprikapoeder, zout en peper door.
- Klop het ei los op een ander groot bord en haal hier de gebloemde plakken aubergine doorheen. Zorg dat er overal een laagje ei zit. Laat het overtollige ei eraf lekken en haal de plakken aubergine dan door het panko-mengsel. Zorg dat er aan beide kanten van iedere plak een mooi laagje zit.
- Maak nu eerst de boterbonenpuree: doe de afgespoelde boterbonen in een steelpannetje en schenk er zoveel groentebouillon bij dat de bonen net onderstaan. Breng dit aan de kook en laat de bouillon ongeveer tot de helft inkoken. Dat duurt maar een paar minuutjes. Zet het vuur uit en maal de boterbonenpuree helemaal fijn met een staafmixer. Breng op smaak met wat olijfolie en versgemalen peper. Iets te ver in laten koken? Voeg dan nog een klein beetje bouillon toe. De bedoeling is dat de puree de zelfde consistentie krijgt als een aardappelpuree. Houd de puree warm.
- Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan op matig tot middelhoog vuur. Bak de aubergine schnitzels ongeveer 2 à 3 minuten per kant, totdat ze goudbruin zijn en zacht van binnen (test dit met de punt van een scherp mes). Zet het vuur lager als het te hard dreigt te gaan.
- Verdeel de boterbonenpuree over de borden en leg daarop de aubergine schnitzels. Lekker met een frisse salade bij.
Eet smakelijk! Ik ben super benieuwd wat jullie van dit recept vinden.
Dit recept is een samenwerking met A8, de telersvereniging van aubergine. Zij zetten de aubergine graag in het zonnetje en ik ook! Het is en blijft een prachtige, lekkere en gezonde groente. En zo veelzijdig! Kijk maar naar de onderstaande recepten.
Meer recepten met aubergine:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze aubergine schnitzels te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Leo zegt
Zojuist uitgeprobeerd en heel erg verrassend hoe de smaken op elkaar aansluiten.. heb het gegeten met rucola sla, voor de bonen heb ik limabonen gebruikt.
Bedankt voor het leuke en lekkere recept
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Limabonen zijn dezelfde bonen als boterbonen, helemaal goed dus! Leuk dat het zo lekker smaakte. En bedankt voor je enthousiaste reactie!
Leo zegt
Hoi!
Hoeveel groentebouillon moet ik gebruiken?
Hoor het graag :)
Leo
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Leo, totdat de boontjes net onderstaan!