Als je deze foto ziet, ga je dan niet ook metéén watertanden? Ik wel hoor. Zin om een stuk van het brood af te scheuren en er lekker mee door deze pan met aubergine balti te vegen. Ooit wel eens van gehoord trouwens, balti? Ik kende dit gerecht nog helemaal niet! De naam ‘balti’ verwijst naar de speciale pan waarin dit gerecht wordt bereid én geserveerd. In de jaren ’80 scheen het in Engeland erg populair te zijn om thuis lekker met de balti aan de slag te gaan. Maar wees gerust, ook zónder baltipan kun je dit auberginegerecht maken. Voor een Indiaas gerecht is het trouwens opvallend eenvoudig te maken. Lees je mee?
Aubergine balti van The Curry Guy
Ik zit lekker in de kookboeken de laatste tijd. En soms (vaak) zijn ze zo tof dat ik er wel een recept uit móet delen. Gelukkig mag dat eigenlijk altijd van de uitgever. Super leuk! Toen ik door het nieuwe Indiase kookboek van Dan Toombs The Curry Guy – Compleet bladerde, zag ik het ene na het andere goddelijke recept. En prachtige foodfotografie ook, overigens (Kris Kirkham!). Eigenlijk vind ik alle recepten van Dan heel haalbaar een lekker, maar de aubergine balti en deze saag paneer sprongen er voor mij op dat gebied uit.
Rokerige aubergine curry
Als je deze aubergine balti extra rokerig wilt maken, dan heeft Dan Toombs een tip voor je: “In het barbecueseizoen laat ik de olie voor de aubergineschil achterwege en prik de aubergine in voor ik hem rechtstreeks op de hete kolen leg. Ik draai hem een paar keer, tot hij gaar is. De rooksmaak is hemels en perfect voor dit gerecht.” Wat mij betreft is het altijd barbecueseizoen en kun je dit dus ook gewoon in de winter in je achtertuin of op je balkon doen. Anders is de oven een goed alternatief, of gebruik net zoals bij geroosterde paprika je gasvlam om lekker te blakeren (als je op gas kookt).
Keukentools
- baltipan (als je die niet hebt volstaat een koekenpan of wok ook!)
Ingrediënten
- 1 aubergine van ca. 300 g
- 2 el koolzaadolie
- 1 tl komijnzaad
- 1 ui fijngesneden
- 1 groene chilipeper fijngehakt
- 2 el knoflook-gemberpasta* *ZIE NOTITIE
- 2 tomaten in blokjes
- 1/2 tl kurkumapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- zout
- 3 el fijngehakte koriander ter garnering
Instructies
- Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur. Wrijf de schil van de aubergine in met ongeveer 1⁄2 theelepel van de koolzaadolie en leg ongeveer 20 minuten op een rooster in de oven, tot de schil blakert en er blaren ontstaan. Leg de aubergine op een snijplank en snijd in de lengte doormidden. Schep al het vruchtvlees eruit. Gooi de schil weg en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Zet apart.
- Verhit de rest van de koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe aan de hete olie en bak ongeveer 20 seconden. Voeg de fijngesneden ui toe en bak in ongeveer 5 minuten zacht, glazig en lichtbruin. Roer de chilipeper en de knoflook-gemberpasta erdoor. Bak nog 1 minuut en roer dan de tomatenblokjes erdoor.
- Voeg al roerend het kurkumapoeder, het komijnpoeder, het koriander- poeder en het chilipoeder toe, gevolgd door de aubergine. Laat de aubergine 3 tot 5 minuten garen tot hij zacht is en het vocht grotendeels is ingekookt. Breng op smaak met zout en garneer met de fijngehakte koriander.
Notities
- 150 g knoflook, grofgehakt
- 150 g gemberwortel, geschild en grofgehakt
Eet smakelijk! Balti’s worden geserveerd met naans of chapati’s, waarmee je de saus lekker kunt oplepelen.
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Blij met dit boek!
Om deze review te schrijven ontving ik van uitgeverij Good Cook een exemplaar van The Curry Guy – Compleet. Het boek heeft een mooie plek in mijn boekenkast gekregen, ik ben er super blij mee! Het is met z’n 350 pagina’s echt een dikke pil. Een soort bijbel met meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken. Als je enthousiast geworden bent: je koopt het boek hier op Bol.com.
Meer lekkere recepten met aubergine:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze aubergine balti te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Hilde zegt
Gekookt vr de bubbel: iedereen vond het TOP
Dit wordt een blijvertje ???