Als je Anniepannie volgt op Instagram dan heb je ongetwijfeld meegekregen dat ik gisteren dit geniale boek van Jamie Oliver heb binnengekregen, met allemaal ‘5 ingrediënten’ recepten. ZO EXCITED! Uiteraard ben ik er meteen mee aan de slag gegaan en voilà, dat resulteerde in deze heerlijke 5 ingrediënten flapjacks met rozijnen en pecannoten! Jamie noemt ze ‘Buddy’s flapjack biscuits’. Ongetwijfeld de lievelingssnack van zijn oudste zoontje Buddy. Dat is overigens kind vier van vijf (!), zoals Jamie trots op de eerste pagina’s van zijn boek laat zien. ‘Dedicated to my favorite 5 ingredients’, grapt hij over zijn boek. De opzet moge duidelijk zijn, simpele maar lekkere gerechten met maar 5 ingrediënten. I love it!
Flapjacks met maar 5 ingrediënten
Voor deze flapjacks met rozijnen en pecannoten heb je dus maar 5 dingen nodig: boter, een mix van gedroogd fruit en noten, havermout, zelfrijzend bakmeel en ‘golden syrup’. Dat laatste heb ik overigens vervangen door gewone Hollandse schenkstroop. Ging prima! Qua fruit en noten ging ik voor rozijntjes en pecannoten. Die twee combineren geweldig met elkaar. Wat ik zo mooi vind aan dit recept is dat de meeste mensen de 5 benodigde ingrediënten al in huis zullen hebben. Zo ging het ook bij mij! Super handig.
Makkelijkste recept op aarde!
Nog iets leuks: als je dit flapjacks recept 1x hebt gemaakt, dan kun je het waarschijnlijk de volgende keer uit je hoofd maken. Je hebt namelijk van elk van de 5 ingrediënten precies 100 gram nodig. Piece of cake dus! Of eigenlijk: piece of cookie. Het resultaat? Zooo lekker! Jamie Oliver, you are my hero. ?Ga vooral los met je eigen fruit- en notenmixjes, maar probeer mijn combinatie van rozijnen en pecannoten ook zeker een keer. So good.
Keukentools
- keukenmachine
- vierkante bakvorm van 20×20 cm
- bakpapier
Ingrediënten
- 100 gram roomboter ongezouten, op kamertemperatuur
- 100 gram noten-fruit mix ik gebruikte 50 gram pecannoten + 50 gram rozijnen
- 100 gram havermout
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram schenkstroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed de bakvorm met het bakpapier en vet het een beetje in met olijfolie (ik gebruikte een spray).
- Doe de boter, rozijnen, pecannoten, havermout en het zelfrijzend bakmeel in de keukenmachine. Pulseer dit totdat alles samenkomt én loskomt van de zijkanten. Voeg dan de stroop toe en pulseer totdat alles mooi gemengd is.
- Doe het beslag over in de bakvorm en verdeel over de hele bakvorm. Druk het plat en glad met een spatel. Zet de vorm in de oven en bak in 15-20 minuten goudbruin.
- Haal de bakvorm uit de oven en snijd er direct 16 vierkantjes van. Laat de flapjacks nu 5 minuten afkoelen in de vorm. Pak dan de zijkanten van het bakpapier vast en til hiermee de flapjacks uit de vorm. Laat ze verder afkoelen op een rekje of op een groot bord.
Geniet ervan!!!
TIP: Varieer vooral lekker met de noten-fruit mix, je kunt van alles gebruiken. Denk ook eens aan walnoten met gedroogde kersen of stukjes gedroogde abrikoos met hazelnoten. Yummmmm…
Meer zoete recepten:
Blondies met sinaasappel en lavendel
Fudge met licor 43 (alleen voor volwassenen)
Blondies van kikkererwten
Ik ben natuurlijk heel benieuwd of deze 5 ingrediënten flapjacks je lekker lijken! Laat je het weten in een reactie?
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Eske de Koning zegt
Ik ben dol op flapjacks! Hoelang blijven deze goed/lekker na het bakken?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik zou zeggen maximaal een week, als je ze luchtdicht verpakt. Maar ik ben benieuwd of je er zo lang af kunt blijven. ;-) Vers is natuurlijk altijd het lekkerste. Je zou eventueel ook een deel kunnen invriezen.
Jan-Willem zegt
Ik heb geen vierkante bakvorm. En het is te laat er nog een te vragen aan de Sint.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dan mag je voor deze ene keer ook een ronde bakvorm gebruiken. Doe ik niet moeilijk over. ;-)
Iris zegt
Nu meerdere malen gemaakt. Ik heb glutenvrij zelfrijzend bakmeel gebruikt en dat werkt ideaal.
Verder gebruik ik de noten en vruchtenmix van de Lidl, die je zelf kunt “tappen”. Daarin zitten als ik het goed heb: walnoten, cashewnoten, amandelen, gedroogde vijg en abrikoos en pompoenpitten.
Ook ongebakken is het overigens heerlijk. Zou bijna zeggen een iets meer verantwoorde en in mijn geval glutenvrije variant op cookie dough ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk om te horen Iris! Dit recept is hier thuis ook favoriet. Zo makkelijk en lekker! Goed om te horen dat het met glutenvrij bakmeel ook werkt. Fijne dag!!!
Hilde zegt
Yum! Ik zou zo graag gedroogde zure kersen gebruiken maar geen idee waar ik ze halen moet. Heb jij tips?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een leuk idee! Ik gebruik ze nooit, maar ik zou eens kijken bij een notenwinkel of notenkraam (op de markt). En anders sowieso online!
Lianne zegt
Ohh, dat ziet er goed uit! En lekker makkelijk ideaal! :D
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel! Makkelijk hè!
Bas zegt
Leuk! Mijn boek is onderweg (in combi met weer een nieuw abonnement op Jamie..), dus kan ik nu alvast voorproeven.. ;-)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een heerlijk vooruitzicht!
Anouk zegt
Piece of flapjack!! ?
Lijkt me heerlijk…..
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haha die is nog beter! Ze zijn echt yummieinthetummie.