Eierpotjes, of ‘oeufs en cocotte’ op z’n Frans, zijn super simpel om te maken maar ogen tegelijkertijd heel chic! Weer een ideaal kleine-moeite-groots-effect receptje dus… Roel is helemaal verzot op eierpotjes, dus ik maak ze best wel vaak. Natuurlijk probeer ik het liefst iedere keer een andere variant. Vandaag deel ik mijn top 3 van lekkerste eierpotjes met jullie! En… ik heb met iedereen rekening gehouden. Er is een vis, vlees én een vega variant. Aardig hè? Eerst het basisrecept:
Basisrecept voor 2 eierpotjes
Dit heb je nodig voor 2 eierpotjes:
2 eieren
2 eetlepels crème fraîche
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet twee eenpersoons ovenschaaltjes (ramekins) in met een beetje olijfolie. Breek boven elk ovenschaaltje een ei en bestrooi met zout en peper. Zet de ovenschaaltjes in een ovenschaal of braadslee. Vul de schaal met kokend water zodat de bakjes half onder staan. Zet in de oven. Laat de eierpotjes ongeveer 10 minuutjes garen, totdat het eiwit gestold is en de dooier nog lekker zacht is. Maal er wat peper over.
1. Eierpotjes met gerookte zalm, dille en kappertjes
Voeg dit toe aan het basisrecept:
2 eetlepels gerookte zalmsnippers
1 eetlepel fijngesneden dille
16 kappertjes
Leg de helft onderin de schaaltjes, dan de crème fraîche erover, dan het ei, dan de andere helft er bovenop.
2. Eierpotjes met ham, prei en kaas
Voeg dit toe aan het basisrecept:
4 cm prei, halveer in de lengte en snijd in superdunne halve ringetjes
2 plakjes schouderham, in kleine stukjes
De blaadjes van 2 takjes verse tijm
1 eetlepel geraspte kaas
Leg de helft van de prei, ham en tijm onderin de schaaltjes, dan de crème fraîche erover, dan het ei. Dan de andere helft erover. Verdeel tot slot de geraspte kaas over de schaaltjes.
3. Eierpotjes met zongedroogde tomaatjes en basilicum
Voeg dit toe aan het basisrecept:
1 zongedroogde tomaat, in reepjes
3 blaadjes basilicum, in reepjes
Leg de helft onderin de schaaltjes, dan de crème fraîche erover, dan het ei, dan de andere helft erover.
Tadaaa! Dat waren de drie favoriete eierpotjes uit huize Anniepannie.nl. Serveer reepjes geroosterd brood bij de eierpotjes om mee te dippen. Je kunt er ook soepstengels bij geven. Smullen!
Welke variant lijkt jou het lekkerst?
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie